Moje vegetariánsko-veganské těhotenství

Než jsem otěhotněla, měla jsem zcela jasnou představu o tom, jak se budu v těhotenství stravovat. Prvních šest týdnů bylo předpisových. Strava makrobiotická, veganská a já se cítila dobře, příjemně. Jako doplněk stravy jsem užívala kyselinu listovou, protože jsem si nebyla jistá, zda jím dostatek listové zeleniny.
Problém začal s nástupem sedmého týdne, kdy se u mě naplno projevily těhotenské nevolnosti, které ve velkém rozsahu trvaly až do konce devatenáctého týdne. První asi čtyři týdny jsem nebyla schopna skoro nic jíst. Neustálé zvracení, bolesti žaludku, celodenní (a celonoční) nevolnosti, nechutenství na které nic nezabíralo. Vyzkoušela jsem snad všechny babské rady od homeopatik, čínské medicíny, zázvoru, umeboshi švestiček, malých dávek jídla, dokonce jsem byla jeden týden tak zoufalá, že jsem si koupila i Coca colu. Nic nezabralo. Pořád jsem dál zvracela, hubla a při každém novém pachu se mi dělalo zle. Takže jsem první čtyři týdny přežila na tom, co jsem zrovna aktuálně mohla sníst. Jeden celý týden jsem trávila pouze na bílých rohlících, další týden na hroznech, další týden na jogurtech. Po těch zhruba čtyřech týdnech se to trošku zlepšilo a já mohla zas trošku normálněji jíst. Ale měla jsem pořád nepředstavitelnou chuť na mléčné výrobky. Snažila jsem se tedy vybírat alespoň ty v BIO kvalitě a pokud možno v nejčistší podobě - jogurty, tvarohy, občas kousek sýra.
To co mi jeden den dělalo dobře, z toho mi bylo následující den příšerně zle. Měla jsem i období, kdy mi dělala špatně i čistá voda a jediná možnost, jak do sebe dostat tekutiny bylo naředit si vodu s kvalitním džusem.

Ve třináctém týdnu jsem podstoupila vyšetření krve v důsledku prvotrimestrálního screeningu a výsledky mě překvapily. Všechny hodnoty jsem měla ukázkové, žádný nedostatek železa a dalších vitamínů a minerálů se nekonal, což mě jen usvědčilo v tom, že vegetariánství (i přesto, že jsem nemohla jíst tak, jak bych chtěla) je moje správná volba. :-)
Ale nakonec jsem to zvládla a zvracení s koncem 19. týdne ustalo. Bolestivost žaludku, náchylnost na pachy, nízký tlak a únava však přetrvávaly i nadále.
Můj jídelníček vypadal ve druhém trimestru nejčastěji takto:
  • snídaně: ovesná či pohanková kaše se semínky a ořechy, zakápnutá makovým/vlašským či lněným olejem a zasypaná ovocem
  • svačina: ovoce, ořechy, semínka, mixit
  • oběd: buď vařený typu dušená mrkev s bramborem, čočka na kyselo s chlebem, rizoto,... nebo nevařený typu celozrnné pečivo (převážně domácí kváskový chléb), pomazánka nebo mléčný výrobek, hodně zeleniny
  • svačina: smoothie z ořechového mléka, semínek, proteinu nebo ovoce
  • večeře: podobná obědům, případně salát.
Kromě jídel jsem doplňovala vitamíny Spirulinou, občas jsem si zobla Kelpu v tabletách (kvůli jódu) a když jsem měla zrovna den, kdy jsem neměla na jídlo pomyšlení, přihodila jsem si do smoothie kvalitní veganský protein z hnědé rýže, který tímto doporučuji. Byly dny, kdy mě smoothie s proteinem opravdu postavilo na nohy.

Vzhledem k přetrvávajícím nevolnostem jsem se snažila do sebe dostat co nejvíce ovoce a zeleniny, to byl základ. Dále jsem se snažila mít alespoň jedno teplé jídlo denně a jíst denně ořechy a spirulinu či jinou řasu. Ne vždy to bylo snadné.
Občas jsem neodolala těhotenským chutím a dopřála jsem si např. domácí buchtu, kynuté knedlíky s ovocem, kousek pizzy,...
Přípravu jídla mi dost ztěžovalo to, že mi většina jídla při vaření smrděla a proto jsem si nemohla připravovat vždy to, co by mi vyhovovalo. A taky jsem se rychle unavila, proto jsem se snažila vybírat nenáročná jídla. Proto jsem tak často vařila luštěniny, které stačilo večer namočit, ráno uvařit a poté již jen dochutit :-).

Se začátkem 23. týdne se moje chutě začaly klidnit a já se opět vracela k veganskému těhotenství. Jogurty a mléčné výrobky jsem plnohodnotně nahradila domácím termixem (tofu, tahini, olej, sirup, voda), nebo rýžovými dezerty od Provity, které mi přijdou lepší než jakékoliv jiné, domácími rostlinnými mléky,...
Začala jsem se vracet i na svou denní dávku luštěnin a mohla jsem tak protein zařazovat opravdu jen občas. Největší spotřebu jsem měla asi hummusu a zelené a červené čočky :-). Naopak mi moc nechutnal hrách a fazole, které jsem zařazovala spíše do polévek.
A taky se pomalu vracela moje chuť na obiloviny :-) a to nejen v podobě kaší a pečiva, ale častěji jsem si vařila rýži, pohanku, jáhly, kernoto, kroupy a další. A vzhledem k tomu, že v tuto dobu začalo biologické jaro, začala jsem klíčit, pěstovat řeřichu a těšit se na první jarní zeleninu :-).

S končícím druhým trimestrem jsem začala pociťovat větší chuť k jídlu a větší potřebu jídel, proto jsem přidala druhou večeři a občas během dne nárazově ovoce / zeleninu. K snídani jsem si připravovala mnohem více kaše a snažila jsem se do ní naházet vše potřebné - od semínek, ořechů, přes ovoce. Rovněž mi stoupla chuť na sladké a zjistila jsem, že když si do kaše přidám javorový/datlový/švestkový sirup či domácí marmeládu, tak pak snáz zvládám večerní chutě... Ale co Vám budu nalhávat, i já jsem občas neodolala a upekla si např domácí jáhlové koláčky (bez cukru), mussli tyčinky, flameri,...

Zlom nastal s třetím trimestrem, kdy jsem se zapojila do výzvy "Duben - měsíc bez živočišných potravin" a zjistila jsem, že mi je najednou úžasně a u veganství jsem již zůstala.
V posledních měsících mě netrápily žádné těhotenské neduhy - otoky, hemeroidy, nedostatek železa, únava, svědění... A přisuzuji to především nekonzumaci živočišných produktů a velké spotřebě ovoce a zeleniny. Upřímně jsem se poslední trimestr cítila nejlépe za celé těhotenství.
A jak vypadal můj jídelníček v třetím trimestru? Dle mého názoru a pocitu předpisově.
Snídaně: kaše (ovesná, jáhlová, pohanková, ječná, ...) s hromadou semínek (slunečnice, chia, dýňové, lněné, sezamové,...), s ořechy a ořechovým máslem a čerstvým ovocem
Svačina: koktejl z rostlinného mléka (nejčastěji mandlové) s melasou, ořechy a ovocem
Oběd: luštěnina nebo tofu/tempeh/seitan (občas)/robi s obilovinou (taky jsem střídala druhy, jak obiloviny tak pseudoobiloviny jako jáhly, pohanka, quinoa,...) a k tomu hromada zeleniny, ale opravdu hromada a co největší pestrost, hlavně zelená zelenina, kořenová zelenina a čerstvá jarní. Nebo sytá hustá zeleninová polévka s červenou čočkou, pohankou lámankou, řasou a miso pastou.
Svačina: většinou luštěninová pomazánka se zeleninou, nebo celozrnné pečivo opět třeba se zeleninovou pomazánkou,...
Večeře: jáhloto/rizoto/kroupoto, nebo jen zeleninový salát / ....

Při cestách do města jsem měla při sobě vždy nějakou RAW tyčinku a vodu! Pila jsem vlastně pořád. Kromě vody ještě Bancha čaj a od 34. týdne i čaj ze lněného semínka a maliníkový čaj pro snadnější porod.

Za celé těhotenství jsem přibrala 3 kg. (Během prvních 14ti týdnů jsem zhubla 4 kg, takže celkově jsem přibrala 7 kg). Test na cukrovku jsem nepodstoupila, výsledky krve byly vždy v pořádku i v pokročilém stádiu těhotenství, kdy železo rapidně ubývá a skoro většina maminek má s nedostatkem problémy.

Porod proběhl klasicky a kdybych víc naslouchala sama sobě a ne doktorům, tak jsme to zvládli i bez tabletky na vyvolání (porod se mi vždy při monitorování plodu zastavoval, protože jsem musela ležet. Myslím si, že kdybych ležet nemusela, tak porodím i bez tabletky). Samotná fáze porodu byla rychlá, nebolestivá a bez jakéhokoliv poranění (tímto doporučuji všem maminkám pít čaj ze lněných semínek a maliník, opravdu to pomáhá!).
Moje maličká Stella vážila při porodu 3 kg a měřila 49 cm, takže předpisové dítě. Narodila se 38tt plus 3.
Z porodního boxu jsem po dvou hodinách odcházela po svých a cítila jsem se lépe než před příjezdem do porodnice. Malou jsem měla nonstop u sebe celou dobu pobytu v porodnici a ostatní maminky nechápaly, jak můžu vše tak bezproblémů zvládat, když ony se sotva dobelhaly na záchod.

A musím ještě říct, že po porodu jsem si uvědomila, že vegantví je ten správný směr, kterým chci jít. Představa toho, že bych se ocitla v situaci, kterou připravujeme všem kravám, dojnicím, kterým se ihned po porodu odebere mladé a poté je nonstop někdo dojí a mládě je krmeno umělou potravou, zavřeno na malém prostoru, kde se nemůže ani otočit, mě v porodnici rozplakala... Zvlášť když člověk pozná to pouto k právě narozenému dítěti, zvlášť když kojení je to nejkrásnější (a první dny i šíleně bolestivé)! Je potřeba se umět vcítit i do jiných tvorů. Nikdy mě nenapadlo takhle uvažovat, ale myslím si, že po tomto prozření už jen tak chuť na mléko či sýr nedostanu. Vždyť já se bez toho obejdu, proč to brát tomu mláděti, které kvůli mé chuti má být na umělé, nepřirozené výživě? Mládě, ať už lidské či zvířecí patří k mámě a mléko jen a jen jemu, nikoli jinému živočišnému druhu!

V porodnici jsem nahlásila veganskou stravu a přístup porodnice oceňuji, protože mi naprosto vyšla vstříc a i když to nebylo to nejvhodnější pro kojící ženu po porodu, tak jsem pořád měla jídlo 1000x zdravější a pestřejší než ostatní maminky, které posnídali mléko s vánočkou, na oběd měli kus masa s UHO omáčkou a nechutnýma rozvařenýma bramborama a k večeři čerstvé pečivo se salámem či sýrem.
Oproti tomu já jsem snídala ovesnou kaši s ovocem, na oběd jsem měla zeleninové rizoto s tofu a k večeři například sojový jogurt a nějaké ovoce. Podotýkám že při běžné stravě maminky dostaly za 3 dny 1x čerstvé jablko, jinak žádné ovoce, žádnou zeleninu... To se pak člověk nesmí divit, že jim děti skoro celý pobyt proplakaly. Mně malá spinkala pěkně a kojily jsme naplno od prvního dne. Dokonce jsem při odjezdu měla tolik mléka, že mě doktor poprosil, zda bych neodstříkala mléko pro jednoho chlapečka v inkubátoru... Tak dostal trošku mlíčka od veganky :-). Snad mu to pomohlo, drobečkovi.

Nyní má malá 7 týdnů a je plně kojená, já jím čistě vegansky a malá přibírá jako drak... Zcela se vymyká tabulkám a přibírá 350 - 400 g týdně... Já jsem s koncem šestinedělí začala opět běhat a i tak zvládám jíst tolik, abych nebyla unavená. O kojení, sportování a jak se nám daří zase někdy příště.
A vy maminky, které jste na veg stravě, tak se nebojte... Pokud jíte pestře a zdravě, budete mít pravděpodobně lepší výsledky a lépe se vám podaří v těhotenství i při kojení než běžně se stravujícím maminkám (nemám teď na mysli zdravě se stravující maminky, ale opravdu ty běžně se stravující)...

Moje doporučení:
Načtěte si hodně knížek, ať máte přehled na co si dát v těhu a během kojení pozor. Doporučuji knihy: Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad od D. Lužné, Makrobiotické těhotenství a péče o novorozeně od M. Kushiho, Radost ze zdravých dětí od V. Strnadelové, Čínskou studii od T. Compabella,....
Dále na FB funguje skupinka Malý veg(etari)an, kde se seskupují podobně uvažující maminky a získáte zde rady a různé pohledy na jakoukoliv otázku.
Taky zajímavý projekt Vegmaminky najdete na blogu Touch of lovers´hands, kde jsme se zapojily i my dvě. Rozhovor s námi si můžete přečíst ZDE.

A hlavně čtěte a čtěte a čtěte.... O všem si spoustu nastudujte. O každém vyšetření, o minerálech, vitamínech, ... Doporučuji zejména zahraniční publikace. Výbornou českou publikaci vydalo nesehnutí a můžete si ji přečíst ZDE. Jen informovaná matka se nenechá zmanipulovat. Nikým. Dělejte to srdcem. Nikdy nechoďte proti vlastnímu přesvědčení a proti svému vnitřnímu já. Naslouchejte svému tělu a ono vám řekne, jak je to správně....
Jo a ještě doporučuji si najít dobrého gynekologa, který vás nebude nutit do všech i zbytečných vyšetření, jen aby si nahnal body. Pro případné zájemkyně mám super gynekoložku z Brna, kontakt případně zašlu na email (happy.lenulka@seznam.cz).

Přeji Vám se Stellinkou krásný den



Komentáře

  1. ukázková strava :) hlavně že šlo při porodu vše, jako po másle a malá je nádherná princezna! ať vám dělá jen samou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, moje doktorka mě také chválila, že by si z mých jídelníčků mohli vzít i běžně se stravující příklad ;-) což mě potěšilo... :-)

      Vymazat
  2. Diky moc za super clanek. Jsem veganka a casto prave premyslim, jak to budu zvladat v tehotenstvi. Asi hlavne uvidim na co prijdou chute, ale diky za uklidneni, ze se to da zvladnou na veganske strave. Prekvapilo me, ze ti v nemocnici vysli vstric s veganskou stravou. Byla to nejaka specialni klinika? Mejte se Stelinkou obe moc krasne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, ne, jednalo se o klasickou porodnici u Milosrdných bratří v Brně :-)

      Vymazat
  3. Jidelnicky jsou myslim ukazkove nejen pro tehulky ;-) jejda ja se tak tesim az budu teta, koncem zari uz to pride! Segra taky pije lneny caj tak doporucik jeste malinik ;-) jak s kym zamava tehotenstvi to se opravdu dopredu neda vubec odhadnout: moje segra nemela a nema vubec zadne problemy, jenom ji asi 14 dni strasne vsechno smrdelo - nevedela ze je tehotna tak furt podezirali s manzelem psy, ze nekde neco natropili v baraku :-D drzim vam palce holky, doufam, ze budou i nejakej detske reportaze jak mala prospiva :-) a taky drzim palce pred predsudky a nazory druhych, urcite to vsechno zvladnete!! (sama moc nesouhlasim s veganstvim u maleho prcka, ale co uz kazdy ma vlastni cestu, hura do ni :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem taktéž veganka, těhotenstvím zatím nepolíbená, ale pokud se někdy stane, že i já budu čekat miminko, určitě půjdu touto cestou. Cestou zdraví pro mě a mé dítě a taky cestou soucitu.
    Moc krásně napsáno. Přeji mnoho zdraví Tobě i miminku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, zajímalo by mě, zda jsi řešila vitamin B12. Četla jsem studie, co si i protiřečí, tak by mě zajímalo, jak jsi to měla konkrétně ty.

    Díky
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jelikož jsem na veg stravu přecházela až ve třetím trimestru, tak jsem B12 tolik neřešila (tělo má zásoby). Po porodu jsem začala doplňovat B12 a doplňuji ji denně. Jsem pro pravidelné doplňování, dokud se neprokáže opak ;-). Zatím jsou studie o tom, že tělo neumí methylkobalamin využít a využije jen kyanokobalamin, tudíž není zatím prokázáno, že by B12 z rostlinné stravy byla dostačující... ;-)

      Vymazat
  6. ..chci Vám poděkovat za tenhle článek, já sama jsem dva roky vegetariánka, teď jsem přešla na veganství a cítím se opravdu dobře, hlavně psychicky, fyzicky také, ale to beru jenom jako bonus..bude mi třicet a s přítelem tak nějak pozvolna začínáme přemýšlet nad miminkem...a ze svého okolí samozřejmě slyším spoustu komentářů, že těhotenství a veganství nejdou dohromady..o zdravou výživu se zajímám dlouhodobě (přesto, že to povolání nevykonávám v tomto oboru jsem i vystudovala) a myslím, že mám stravu opravdu velice pestrou..přeci jenom je ale milé a příjemné předčíst si o zkušenostech dalších veganek...

    OdpovědětVymazat
  7. Váš blog jsem objevila teprve před pár dny, úžasné, kolik skvělých receptů zde máte.
    Veganské těhotenství závidím, já mám naprosto nehorázné chutě na uzeniny a naprosto ujíždím na párcích v rohlíku. Dokonce jsem i párkrát byla v řeznictví. Po letech jsem i koupila hladkou mouku a natajno si dělám lívance (dětem na druhé pánvi pohankové) a teď jsem snědla tabulku čokolády.
    Váha mi ukazuje +25 kilo a to mám do porodu ještě alespoň 2-3 týdny
    Tak snad se po porodu opět vrátíme doma do nromálu.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, díky moc za super článek a jídelníček. Sice už veganím nějakou chvíli ale s tím těhotenstvím si nejsem úplně jistá.
    Chtěla jsem tě poprosit o recept na ten tvůj termix :-) děkuju Peťa

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za super článek, který je teď pro mě aktuální a taky se snažím sbírat informace všude možně, jak a co jíst, ikdyž také tuším, že jakmile stejně tělo zavelí, tak budu jíst, to co snesu. Kromě článků, přednášek, knížek jsem se koukala i na tento kurz o veganství s tím, že jsem si tam přidala něco svého a mám už vcelku jasno, jak si to naplánovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem také vegetarián a zkoušela jsem se toho držet i během těhotenství. Bohužel si tělo řeklo samo, co chce a musela jsem to porušit. Nakonec jsem se mohla ke svému starému životnímu stylu vrátit až po porodu. Hlavně jsem ale vděčná labioplastice zde, která mi pomohla hodně v sexuálním životě.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky