7/52: Knedlo-zelo veselého čuníka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Tento týden jsem se rozhodla vyzkoušet recept, na který si brousím zuby už dlouho. Není jím nic jiného, než veganská podoba klasického českého jídla vepřo-knedlo-zelo. A jaký je výsledek? Výtečný! Pokud máte rádi českou kuchyni, určitě vyzkoušejte tuto variantu se seitanem.

Suroviny:

"Knedlo" (suroviny na 2 knedlíky):
250 ml rostlinného mléka
1/2 dcl oleje
500 g hrubé mouky
špetka cukru
1 houska
1 kostka droždí
špetka soli
4 lžíce gelu ze lněných semínek

Nejprve si připravte kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a kostky droždí. V jiné míse smíchejte olej, mouku, sůl, pokrájenou housku a gel ze lněných semínek. Přimíchejte opatrně kvásek. Zpracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Poté těsto rozdělte na dva bochánky a vytvarujte z nich knedlíky. Nechte opět asi 15 minut kynout. Vařte ve vroucí osolené vodě 15 - 20 minut. V půlce vaření knedlíky obraťte. Po vyjmutí knedlíků z vody je nezapomeňte propíchat, aby unikla přebytečná pára.

"Zelo"
1/4 hlávky zelí
lžíce rostlinného oleje
1 menší cibulka
kmín
cukr
sůl
ocet
1 menší brambora

Na oleji orestujte cibulku dozlatova. Přihoďte nakrouhané zelí a krátce opečte. Poté přidejte koření a podlijte troškou vody. Přikryté duste do změknutí.Těsně před koncem do zelí nastrouhejte najemno bramboru. Po uvaření dochuťte dle vlastních chutí.

"Seitan"
1 bal. seitanu natural
asi 3 cm kousek zázvoru (nastrouhat)
2 stroužky česneku
1 cibule
kmín
rostlinný olej
1 hrnek horké vody
3 lžíce sojové omáčky
případně sůl

Ze všech surovin, kromě seitanu, si připravte marinádu. Do marinády naložte na plátky pokrájený seitan a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté seitan i s marinádou přelijte do zapékací misky a pečte při 180°C 15 - 20 minut. Dokřupava.

Jak servírovat, to asi všichni tušíte... :-) Pořádnou porci knedlíků, pořádný kopec zelí a k tomu plátky seitanu. Mňam! Dobrou chuť!

Tip: Ze zbylého knedlíku si můžete udělat k večeři veganskou obdobu knedlíku ve vajíčku. Na oleji opečte kostičky knedlíku a poté přimíchejte rozmíchanou hrašku dochucenou černou solí, případně zakápnutou troškou rostlinné smetany. :-) Je to takové obyčejné jídlo, ale já je mám moc ráda :-).

A nezapomeňte na aktuální soutěž od firmy SEMIX, kde se hraje o balíček dobrot dle vlastního výběru v hodnotě 500 Kč. Soutěžit můžete ZDE!

Komentáře

Oblíbené příspěvky