7/52: Knedlo-zelo veselého čuníka
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Tento týden jsem se rozhodla vyzkoušet recept, na který si brousím zuby už dlouho. Není jím nic jiného, než veganská podoba klasického českého jídla vepřo-knedlo-zelo. A jaký je výsledek? Výtečný! Pokud máte rádi českou kuchyni, určitě vyzkoušejte tuto variantu se seitanem.
Suroviny:
"Knedlo" (suroviny na 2 knedlíky):
250 ml rostlinného mléka
1/2 dcl oleje
500 g hrubé mouky
špetka cukru
1 houska
1 kostka droždí
špetka soli
4 lžíce gelu ze lněných semínek
Nejprve si připravte kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a kostky droždí. V jiné míse smíchejte olej, mouku, sůl, pokrájenou housku a gel ze lněných semínek. Přimíchejte opatrně kvásek. Zpracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Poté těsto rozdělte na dva bochánky a vytvarujte z nich knedlíky. Nechte opět asi 15 minut kynout. Vařte ve vroucí osolené vodě 15 - 20 minut. V půlce vaření knedlíky obraťte. Po vyjmutí knedlíků z vody je nezapomeňte propíchat, aby unikla přebytečná pára.
"Zelo"
1/4 hlávky zelí
lžíce rostlinného oleje
1 menší cibulka
kmín
cukr
sůl
ocet
1 menší brambora
Na oleji orestujte cibulku dozlatova. Přihoďte nakrouhané zelí a krátce opečte. Poté přidejte koření a podlijte troškou vody. Přikryté duste do změknutí.Těsně před koncem do zelí nastrouhejte najemno bramboru. Po uvaření dochuťte dle vlastních chutí.
"Seitan"
1 bal. seitanu natural
asi 3 cm kousek zázvoru (nastrouhat)
2 stroužky česneku
1 cibule
kmín
rostlinný olej
1 hrnek horké vody
3 lžíce sojové omáčky
případně sůl
Ze všech surovin, kromě seitanu, si připravte marinádu. Do marinády naložte na plátky pokrájený seitan a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté seitan i s marinádou přelijte do zapékací misky a pečte při 180°C 15 - 20 minut. Dokřupava.
Jak servírovat, to asi všichni tušíte... :-) Pořádnou porci knedlíků, pořádný kopec zelí a k tomu plátky seitanu. Mňam! Dobrou chuť!
Tip: Ze zbylého knedlíku si můžete udělat k večeři veganskou obdobu knedlíku ve vajíčku. Na oleji opečte kostičky knedlíku a poté přimíchejte rozmíchanou hrašku dochucenou černou solí, případně zakápnutou troškou rostlinné smetany. :-) Je to takové obyčejné jídlo, ale já je mám moc ráda :-).
A nezapomeňte na aktuální soutěž od firmy SEMIX, kde se hraje o balíček dobrot dle vlastního výběru v hodnotě 500 Kč. Soutěžit můžete ZDE!
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Tento týden jsem se rozhodla vyzkoušet recept, na který si brousím zuby už dlouho. Není jím nic jiného, než veganská podoba klasického českého jídla vepřo-knedlo-zelo. A jaký je výsledek? Výtečný! Pokud máte rádi českou kuchyni, určitě vyzkoušejte tuto variantu se seitanem.
Suroviny:
"Knedlo" (suroviny na 2 knedlíky):
250 ml rostlinného mléka
1/2 dcl oleje
500 g hrubé mouky
špetka cukru
1 houska
1 kostka droždí
špetka soli
4 lžíce gelu ze lněných semínek
Nejprve si připravte kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a kostky droždí. V jiné míse smíchejte olej, mouku, sůl, pokrájenou housku a gel ze lněných semínek. Přimíchejte opatrně kvásek. Zpracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Poté těsto rozdělte na dva bochánky a vytvarujte z nich knedlíky. Nechte opět asi 15 minut kynout. Vařte ve vroucí osolené vodě 15 - 20 minut. V půlce vaření knedlíky obraťte. Po vyjmutí knedlíků z vody je nezapomeňte propíchat, aby unikla přebytečná pára.
"Zelo"
1/4 hlávky zelí
lžíce rostlinného oleje
1 menší cibulka
kmín
cukr
sůl
ocet
1 menší brambora
Na oleji orestujte cibulku dozlatova. Přihoďte nakrouhané zelí a krátce opečte. Poté přidejte koření a podlijte troškou vody. Přikryté duste do změknutí.Těsně před koncem do zelí nastrouhejte najemno bramboru. Po uvaření dochuťte dle vlastních chutí.
"Seitan"
1 bal. seitanu natural
asi 3 cm kousek zázvoru (nastrouhat)
2 stroužky česneku
1 cibule
kmín
rostlinný olej
1 hrnek horké vody
3 lžíce sojové omáčky
případně sůl
Ze všech surovin, kromě seitanu, si připravte marinádu. Do marinády naložte na plátky pokrájený seitan a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté seitan i s marinádou přelijte do zapékací misky a pečte při 180°C 15 - 20 minut. Dokřupava.
Jak servírovat, to asi všichni tušíte... :-) Pořádnou porci knedlíků, pořádný kopec zelí a k tomu plátky seitanu. Mňam! Dobrou chuť!
Tip: Ze zbylého knedlíku si můžete udělat k večeři veganskou obdobu knedlíku ve vajíčku. Na oleji opečte kostičky knedlíku a poté přimíchejte rozmíchanou hrašku dochucenou černou solí, případně zakápnutou troškou rostlinné smetany. :-) Je to takové obyčejné jídlo, ale já je mám moc ráda :-).
A nezapomeňte na aktuální soutěž od firmy SEMIX, kde se hraje o balíček dobrot dle vlastního výběru v hodnotě 500 Kč. Soutěžit můžete ZDE!
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den