Jáhlové koláčky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Problémy se žaludkem
Bez cukru

Dnes mám pro Vás netradiční recept na koláčky, které jsou zcela bezlepkové a veganské. Tento recept zajisté ocení i maminky, protože v něm není přítomný ani žádný cukr a sladkosti náplně je docíleno pouze sušenými datlemi / rozinkami.

Koláčky doporučuji jako skvělou svačinku na cesty, nebo pro děti do školy. Určitě ale je možné připravit koláčky jako součást svátečního menu, ať už se jedná o narozeninovou oslavu či vánoční veselí.

Ze své vlastní zkušenosti doporučuji jáhly zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, protože jsou perfektní potravinou, která je výtečná zejména tehdy, kdy vás trápí žaludek. Pro svou výbornou stravitelnost jsou vhodné od nejmenších dětí až po seniory nebo lidi v rekonvalescenci. Dále se jáhly doporučují všem těm, kteří mají problém s nedostatkem železa. Zejména lidem, kteří nepřijímají živočišné produkty a hledají dobrou alternativu. Mimo železa jáhly obsahují velké množství vitamínu A, vitamínu B, draslík, fosfor, hořčík, vápník a spoustu dalšího.

Já osobně mám doma jáhly pořád v zásobě. Ve dnech, kdy mě trápí žaludek, uvařím si k jídlu jáhly s dušenou mrkví (a kapkou kvalitního oleje, např. sezamového) a to máte vidět, jak dobře na tuto kombinaci žaludek reaguje :-) a to i ve chvílích, kdy nejste sto pozřít cokoli jiného :-).

No a teď už honem ke koláčkům :-)

Suroviny (zhruba 30 koláčků o průměru 5 cm):
200g jáhel
špetka soli
100g pohankové, jemně mleté mouky (použila jsem celozrnnou, proto jsou koláčky hodně tmavé)
2 lžíce oleje
špetka skořice

náplň:
Tip 1:
100g opražených oříšků
100g datlí nebo rozinek

Tip 2:
100g máku
100g povidlí

Tip3:
100g jablečných povidel
100g vlašských ořechů

mandle na ozdobu

Jáhly propláchneme horkou vodou a vaříme se špetkou soli ve dvojnásobném množství vody. Vaříme bez míchání asi 20 minut.
Vlažné jáhly smícháme s moukou, olejem a skořicí v tuhé těsto.
Připravíme si náplně.
Nejprve opražíme oříšky, které následně rozmixujeme na kaši s alespoň hodinu namočenými datlemi nebo rozinkami.
Druhá varianta je maková, kdy mák zalijeme vodou a s kouskem řasy Kombu vaříme asi 40 minut na mírném plameni. Poté řasu odstraníme a přimícháme povidla. Mák je dobré povařit kvůli lepší stravitelnosti.

Z těsta tvoříme kuličky, které rozplácneme do tvaru koláčku. Na koláček dáme lžičku náplně a ozdobíme mandlí.

Pečte při 180°C asi 20 minut. Určitě pečte na pečícím papíře, jáhly se dost lepí a v případě, že byste to pekli na plechu, tak nezaručuji, že to půjde dobře dolů. Z papíru to jde po vychladnutí dobře.

Upečené koláčky nechte na plechu vychladnout a až poté je naservírujte na talíř. Horké mají tendenci se lámat. Na talíři můžete "pocukrovat" sypaným kukuřičným nápojem v prášku. :-)
Dobrou chuť

Koláčky jsou výtečné, jemné, nadýchané. Myslím, že Vás chuť příjemně překvapí. U mě vede náplň datlovo/rozinkovo ořechová. Někdy přidávám trošku vanilkového extraktu na ovonění.

Aktualizace:
Ani ne 24 hodin po zveřejnění receptu a už zde mám fotku koláčků od paní M. Mastrákové, která o koláčcích napsala toto: "Právě jsme vyzkoušeli - jsou opravdu bezva, provoněly celý byt a všem moc chutnají. Vpašovala jsem do každého jako minibonus 3 borůvčičky :-D. S těstem se opravdu skvěle pracuje, takže doporučuju i při pečení s dětmi. No a jsou překvapivě syté."

Další, kdo se pustil do vyzkoušení koláčků jsou slečny Kristýna a Magda, které koláčky hodnotí takto: "Rychlovka téměř bez práce. Jen kdo je zvyklý fakt na sladké, sladily bychom i to těsto :-) ale nám osobně to nevadí".
A jak se koláčky Kristýně a Magdě povedly? Perfektně! Náplně zvolily - makovo-švestkovou a jablíčkovou.

Další, kdo mi poskytl fotku koláčků je breberka82, která na náplň smíchala namletý mák s marmeládou a koláčky jsou dle jejich slov výborné.

Takže moc děkuji za poskytnutí fotografie a Vy ostatní se klidně o svoje výtvory připravené podle mých receptů rovněž podělte. Stačí když mi fotku i s komentářem zašlete na email: happy.lenulka@seznam.cz.
Krásný den.

Komentáře

Oblíbené příspěvky