Makrobiotický talíř 1
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Makrobiotické
Zase po čase se snažím najet na makrobiotický režim, potřebuji trošku odlehčit stravu. Dnešní oběd byl po čase ukázkový, tak přidávám jako inspiraci pro Vás všechny :-).
Dnešní nedělní oběd s asistencí manželovi maminky - kapustové karbenátky, restovaná muškátová dýně a cizrna a jako příloha bezpoluchý oves s miso pastou, sypaný řeřichou. Ideálně k jídlu podávejte ještě trošku čerstvého salátu nebo pickles.
Kapustové karbenátky
Ideální je mít zbytek uvařené kapusty nebo čehokoliv jiného, většinou dělám tzv. zbytkové karbenátky, ať už ze zeleniny či z luštěnin.
1 hrnek uvařené kapusty (Na oleji orestujete cibulku, přidáte česnek, syrovou kapustu, sůl a pepř a vaříte do změknutí kapusty.)
2 lžíce pikantní hrašky
1/2 lžičky majoránky
sůl (dejte podle potřeby)
mouka na zahuštění (já dávám bezlepkové, např. pohankovou, jáhlovou,...)
Všechny suroviny v misce smíchejte a připravte si těsto hustší konzistence, ze které vám půjdou tvarovat placičky. Placičky obalte v pikantní hrašce (sypké) a poté v těstíčku z hrašky, následně smažte na oleji dozlatova.
Dýně s cizrnou
1/4 muškátové dýně
olivový olej
1 hrnek uvařené cizrny
1 lžička tymiánu
1/2 lžičky africké ochucené soli od Cereusu (nebo oblíbenou směs koření a sůl)
2 stroužky česneku
Na oleji orestujte česnek, přisypte nadrobno nakrájenou dýni a uvařenou cizrnu. Přidejte tymián a africkou sůl a opékejte na mírném plameni, dokud nebude cizrna měkká.
Oves
Na 2 porce:
100g bezpluchého ovsu
1 lžíce sezamového oleje
voda
1 lžíce miso pasty
hrst řeřichy
Oves propláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kapku oleje a vaříme do změknutí zrna zhruba 45 minut.
Po uvaření vmícháme miso pastu a krátce prohřejeme, ale už nevaříme! Servírujeme posypané řeřichou.
Dobrou chuť!
Tip:
Doporučuji obiloviny vařit ve větším množství a využít je do více jídel. Např. v tomto případě oves uvařit z půlky sáčku, z části si udělat snídaňovou kaši, část použít jako přílohu k obědu a s části udělat pomazánku či karbenátky.
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Makrobiotické
Zase po čase se snažím najet na makrobiotický režim, potřebuji trošku odlehčit stravu. Dnešní oběd byl po čase ukázkový, tak přidávám jako inspiraci pro Vás všechny :-).
Dnešní nedělní oběd s asistencí manželovi maminky - kapustové karbenátky, restovaná muškátová dýně a cizrna a jako příloha bezpoluchý oves s miso pastou, sypaný řeřichou. Ideálně k jídlu podávejte ještě trošku čerstvého salátu nebo pickles.
Kapustové karbenátky
Ideální je mít zbytek uvařené kapusty nebo čehokoliv jiného, většinou dělám tzv. zbytkové karbenátky, ať už ze zeleniny či z luštěnin.
1 hrnek uvařené kapusty (Na oleji orestujete cibulku, přidáte česnek, syrovou kapustu, sůl a pepř a vaříte do změknutí kapusty.)
2 lžíce pikantní hrašky
1/2 lžičky majoránky
sůl (dejte podle potřeby)
mouka na zahuštění (já dávám bezlepkové, např. pohankovou, jáhlovou,...)
Všechny suroviny v misce smíchejte a připravte si těsto hustší konzistence, ze které vám půjdou tvarovat placičky. Placičky obalte v pikantní hrašce (sypké) a poté v těstíčku z hrašky, následně smažte na oleji dozlatova.
Dýně s cizrnou
1/4 muškátové dýně
olivový olej
1 hrnek uvařené cizrny
1 lžička tymiánu
1/2 lžičky africké ochucené soli od Cereusu (nebo oblíbenou směs koření a sůl)
2 stroužky česneku
Na oleji orestujte česnek, přisypte nadrobno nakrájenou dýni a uvařenou cizrnu. Přidejte tymián a africkou sůl a opékejte na mírném plameni, dokud nebude cizrna měkká.
Oves
Na 2 porce:
100g bezpluchého ovsu
1 lžíce sezamového oleje
voda
1 lžíce miso pasty
hrst řeřichy
Oves propláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kapku oleje a vaříme do změknutí zrna zhruba 45 minut.
Po uvaření vmícháme miso pastu a krátce prohřejeme, ale už nevaříme! Servírujeme posypané řeřichou.
Dobrou chuť!
Tip:
Doporučuji obiloviny vařit ve větším množství a využít je do více jídel. Např. v tomto případě oves uvařit z půlky sáčku, z části si udělat snídaňovou kaši, část použít jako přílohu k obědu a s části udělat pomazánku či karbenátky.
Vypadá t naprosto báječně, rozhodně vyzkouším :-))
OdpovědětVymazatMakrobiotika mě velice zaujala, čtu, učím se, inspiruji kde se dá.., takže takových receptů bych uvítala více O:-))
OdpovědětVymazattak to Vás určitě potěším, protože teď vařím dost makrobiotických jídel, takže MB receptů bude určitě mnohem víc :-)
VymazatJupí, tak to už se moc těším :) Mohu se ještě zeptat, odkud čerpáte inspirace na makrobiotická jídla?
VymazatMám doma knížky od paní Lužné (Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad, Makrobiotické nedělní vaření, Makrobiotické dobroty babiček Dáši a Světlany), od paní Průchové (Diabetes..., Zbytečné choroby, Omyly na které se doplácí a umírá,...), poté nějaké knihy od Kushiho, dále na internetu stránky jimejinak.cz, pani-dyne.cz,.... hlavní je ten základní talíř, ze kterého vycházím... http://pani-dyne.cz/mb/Vareni.aspx :-)
VymazatMockrát děkuji za spoustu inspirace a paní dýni znám, už jsem některé články u ní na stránkách přečetla :))
Vymazat