9/52: Lívance z fermentované rýže

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Diabetes
Bez cukru


Dnešní den je jako dělaný na další recept do roční výzvy :-). Určitě jste si všimli, že jsem si oblíbila jednoduché, rychlé, ale chutné recepty. Jinak tomu nebude ani dnes, kdy Vám přináším senzační recept na bezlepkovou verzi lívanců na které nebudete potřebovat nic víc než rýži a rýžovou mouku :-). Jen předem upozorňuji, že na tento recept si musíte vyhradit alespoň dva dny, doporučuji si rýži uvařit ve čtvrtek odpoledne, aby Vám stihla do sobotního rána krásně zfermentovat a vy si mohli udělat originální sobotní snídani.

Fermentací dojde u rýže k tomu, že se rýže stane snadněji stravitelná a nasládlá, čímž si ušetříte přidání sladidel :-). Fermentace (kvašení) se využívá např. při přípravě amasaké.

Suroviny:
na fermentovanou rýži:
1 díl kulatozrnné rýže (použila jsem mléčnou rýži)
2 díly vody
špetka soli
1/4 dílu rýžové mouky hladké

na lívance:
fermentovaná rýže
rýžová mouka na zahuštění
rostlinný olej na smažení
marmeláda k podávání
sojový či rýžový jogurt k podávání

Postup je jednoduchý. Uvařte (ideálně v hrnci s dvojitým dnem) se špetkou soli rýži a do horké vmíchejte rýžovou mouku. Přiklopte pokličkou a nechejte při pokojové teplotě alespoň 24 hodin odstát. Je důležité mít hrnec při vyšší teplotě, takže pokud máte doma chladno, tak doporučuji horký hrnec zabalit do deky a nechat v ní, aby obsah vydržel déle teplý a fermentace se tak zdařila.
Při fermentaci rýže zkašovatí a zřídne a taky chytne takový ne moc příjemný nádech, ale toho se nelekejte. :-)
Já rýži fermentuju těch 24 - 36 hodin, delší fermentace je možná, ale mně se většinou nechce moc dlouho čekat :-). Že je rýže akorát zfermentovaná poznáte tak, že vám bude v hrnci téct, změní konzistenci.
Do zfermentované rýže přisypte rýžovou mouku, aby vám vzniklo opět hustší těsto. Poté již lžící tvořte na rozehřáté pánvi lívanečky a smažte na oleji dozlatova.
Servírujte teplé s oblíbenou marmeládou (doporučuji ostružinovou) a s troškou oblíbeného jogurtu (doporučuji Sojade natural). Já mám na obrázku lívance s jablíčkem, potřené třešňovou marmeládou a ozdobené lžičkou vanilkového rýžového dezertu od Provity.
Fermentace způsobí, že rýže je lehce nasládlá a proto jsou výsledné lívance nasládlé a moc dobré :-).

Poznámka: Pokud máte rádi výraznější chutě, dá se do lívanců přidat např. lžíce vanilkové hrašky nebo 1 bal. vanilkového cukru.

Komentáře

  1. Ty jo tak tohodle bych se asi trochu bála - určitě to zfermentují kvasinky? A kde by se tam vzaly, vařením se v podstatě všechny zničí, myslela jsem, že do rýže přidáváš nějaký startér. Navíc 24 hodin je na ně dost krátká doba když je tam vyloženě nepřidáš v nějakých větších množstvích. Mám trochu profesní deformaci: když se nechá stát rejže víc hodin/dní při pokojový teplotě nebo teda ještě hůř při teplotě mezi 30-50, tak se tam především přemnoží Bacillus cereus, kterej produkuje toxiny z kterejch může bejt hodně solidní otrava (zvracení/průjem/selhání jater). Ten toxin je pak docela termostabilní, čili nepomůže to, že lívanečky smažíš. V těhotenství mi to připadá jako docela zbytečný hazard. Možná to moc dramatizuju, omlouvám se ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za názor. Já to dělám podle makrobiotické kuchařky Makrobiotické dobroty babiček Dáši a Světlany a dělala jsem to už několikrát a nikdy mi z toho nic nebylo. Naklíčenou pšenici tam nepřidávám. Ale asi tam něco dělá ta rýžová mouka, protože bez ní se ta rýže prostě zkazí ale když tam dám tu rýži, tak to začne krásně fermenotovat a voní to prostě jinak. Samozřejmě to nedokáži popsat z technického hlediska tomu nerozumím :-) Nechávám to stát při pokojovce cca 23 °C. Většinou je to po 24 hodinách už lehce zfermentované, když to nechám déle (těch 36 a víc hodin), tak už je to vyloženě kašovité.

      Vymazat
    2. Jo jak rikam ja mam desnou deformaci :-D u hodne veci to i poznas vid ze se deje neco blbyho (smrad, horkost ...), ale u toho bacila to zrovna nefunguje no. Tak snad ok, recept vypada super!

      Vymazat
  2. AHOJKY,z takto fermentované rýže by šlo udělat jistě i mléko, které by pak bylo nasládlé jako to z obchodu, že? nebo se pletu ? děkuji za názor :-) Míša

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky