pátek 20. února 2015

Patates sto forunu

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Za vznešeným cizím názvem nečekejte nic světoborného. Jedná se o recept na pečené brambory po Řecku. Recept jsem objevila kdysi dávno na internetu a vypsala si jej na svůj "TO DO" list, že jej prostě musím vyzkoušet. K přípravě jsem se dostala až po více letech a o to víc se, jako milovnice brambor na tisíc způsobů, proklínám. Jsou totiž úžasné. A vůbec nejsou pracné (jak už to tak u pečených brambor bývá).

Suroviny:

Marináda:
šťáva z 1/2 citronu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
1 lžíce rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
6 stroužků česneku
1 lžička soli
špetka pepře
1 lžička mleté papriky (i s uzenou paprikou je to skvělé)

brambory (pro 2 osoby zhruba 10 kousků)

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na čtvrtinky. Poté promíchejte s marinádou, dejte do hlubokého plechu a pečte ve vyhřáté troubě při 180°C asi hodinu. Občas směs promíchejte.

Pokud chcete urychlit dobu pečení, nakrájejte brambory na kolečka nebo na menší kostičky.

Brambory jsou výborné jen tak samotné, ale také jako příloha k něčemu lehčímu. :-) Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den