35/52: Špenátové lívanečky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Kdyby mi někdo řekl, že se dá špenát přidat i do sladkých jídel, asi bych si ťukala na čelo, ale protože miluju zkoušení bláznivých kombinací (např. celerové nudle s mákem), rozhodla jsem se vyzkoušet i toto. Původní inspirace je z kuchařky "Zelená kuchyně pro každý den", ale recept si žádal několik úprav (z kuchařkové verze mi vznikla tuhá koule těsta, nikoli tekuté těsto vhodné na palčinky či lívance). Podotýkám, že i tak je vhodné řídit se vlastním rozumem, protože každá mouka pracuje u palačinek jinak a tak si případně přidejte ještě trošku mléka.


Suroviny (2 - 3 porce):

1 hrnek celozrnné pšeničné mouky (věřím, že s klasickou bílou by to byla lahůdka, ale přeci jen chceme jíst zdravě, tak zůstávám u celozrnné)
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
1 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
1 a 1/2 - 2 hrnky mandlového mléka
1 hrnek listového špenátu
1 lžíce rostlinného oleje

javorový sirup a ovoce k podávání

Nejprve si rozmixujte mléko se špenátem na kaši. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Mělo by být hustější než na palačinky, ale musí téct! Doporučuji těsto rovněž promixovat v mixéru.
Na lehce naolejované pánvi (Nevynechávejte olej ani pokud máte super nepřilnavou pánev! Těsto se prostě lepí!) pečte menší lívance. Trvá to déle než u klasických, řekla bych tak 3 - 4 minuty z jedné strany a poté ještě tak 2 minuty z druhé a doporučuji vlít těsto na rozpálenou pánev, krátce péct naprudko a poté dopékat na mírném ohni, jinak je spálíte :-).
Jakmile budete mít vše upečené, lívanečky navrstvěte na sebe, hojně zalijte javorovým sirupem a posypte ovocem. Já sáhla do útrob mrazáku a vytáhla letošní úrodu malin. Mňam... Kombinace malin a špenátu je dokonalá!!!

Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky