Cuketový perník
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru
Cuketová sezona je v plném proudu a kdo jí nemá ještě plné zuby a má doma pěknou zásobu jako já, tak doporučuji vyzkoušet tento perník. Je voňavý, nadýchaný, mokrý a moooc dobrý. Určitě si pochutnáte. U nás zmizel rychlostí blesku.
Suroviny:
3 hrnky celozrnné mouky (já dala 2 hrnky celozrnné špaldové, 1 hrnek pohankové)
3/4 hrnku sušené třtinové šťávy
3/4 hrnku rostlinného oleje
gel z 3 lžic chia semínek a 9 lžic vody (nechat 15 minut nabobtnat)
3 hrnky strouhané cukety
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 kypřící prášek do perníku bez fosfátů (používám zn. Amylon)
3 lžíce kvalitního kakaa
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
kůra z 1 bio citronu
V jedné míse smíchejte sypké suroviny (mouku, třtinovou šťávu, kypřící prášky, koření, kakao) a v druhé tekuté suroviny (olej, chia semínka, cuketu, vanilkový extrakt a kůru z citronu). Poté smíchejte vše dohromady. Nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo vyložte pečícím papírem jako já) a pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 20 - 30 minut.
Poté nechte vychladnout, "pocukrujte" sušeným kukuřičným nápojem, uvařte si rostlinnou nebo obyčejnou kávu do které přihoďte led, přesuňte se k bazénu do stínu (nebo rovnou do bazénu) a relaxujte. Nic jiného se ani v těchto vedrech dělat nedáa mělo by být volno i z práce, protože nevím jak vám, ale mě stávkuje i mozek... Krásný den
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru
Cuketová sezona je v plném proudu a kdo jí nemá ještě plné zuby a má doma pěknou zásobu jako já, tak doporučuji vyzkoušet tento perník. Je voňavý, nadýchaný, mokrý a moooc dobrý. Určitě si pochutnáte. U nás zmizel rychlostí blesku.
Suroviny:
3 hrnky celozrnné mouky (já dala 2 hrnky celozrnné špaldové, 1 hrnek pohankové)
3/4 hrnku sušené třtinové šťávy
3/4 hrnku rostlinného oleje
gel z 3 lžic chia semínek a 9 lžic vody (nechat 15 minut nabobtnat)
3 hrnky strouhané cukety
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 kypřící prášek do perníku bez fosfátů (používám zn. Amylon)
3 lžíce kvalitního kakaa
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
kůra z 1 bio citronu
V jedné míse smíchejte sypké suroviny (mouku, třtinovou šťávu, kypřící prášky, koření, kakao) a v druhé tekuté suroviny (olej, chia semínka, cuketu, vanilkový extrakt a kůru z citronu). Poté smíchejte vše dohromady. Nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo vyložte pečícím papírem jako já) a pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 20 - 30 minut.
Poté nechte vychladnout, "pocukrujte" sušeným kukuřičným nápojem, uvařte si rostlinnou nebo obyčejnou kávu do které přihoďte led, přesuňte se k bazénu do stínu (nebo rovnou do bazénu) a relaxujte. Nic jiného se ani v těchto vedrech dělat nedá
Mohla bych nahradit chia lněnými semínky a udělat z nich gel? děkuji
OdpovědětVymazaturčitě :-) poměr zanechte stejný 3 lžíce semínek, 9 lžic vody
VymazatMohla bych jako sladidlo použít i nějaký sirup? Mám pampeliškový a datlový.
OdpovědětVymazatSuper recept. Vše mám, až na tu třtinovou šťávu. Mohla bych jako sladidlo použít datlový nabo pampeliškový sirup? Díky.
OdpovědětVymazatKrásný den Andreo, pozor jedná se o sušenou třtinovou šťávu, tudíž to má konzistenci spíše jako třtinový cukr, proto v případě použití datlového či pampeliškového sirupu bych nejspíš přidala trošku mouky. Nebo použijte třtinový cukr a máte to :-)
VymazatHezký den. V receptu je uvedeno, že se těsto má nalít na plech. Moje těsto určitě nemělo, po smíchání ingrediencí, konzistenci, že by se dalo nalít. Přidala jsem tam trochu rýžového mléka, protože jsem si myslela, že těsto nevyskočí. Perník je, ale takový vlhký. Vyskočí těsto i když je takové tuhé? Děkuji za odpověď Petra Lisa
OdpovědětVymazatKrásný den, u cukety dost záleží, jak je vodnatá. V létě v nich bývá hodně vody, oproti těm v zimě, proto jste, správně, přidala tekutinu :-). Jinak co se týká vlhkosti apod., tak hraje roli třeba i druh mouky. Sama jsem perník pekla několikrát a asi 2 x se mi stalo, že byl tužší než obvykle. Asi budu do receptů uvádět i konkrétní značky mouky, ze kterých jsem daný recept dělala. :-) Hezký den
Vymazatdalo by sa prosim Vas z neho spravit uplne bezlepkovu verziu?
OdpovědětVymazatzkuste tento, ten mám vyzkoušený a dávám tam i perníkové koření ;-) zdravejist.blogspot.cz/2016/08/bezlepkova-cuketova-buchta.html?m=1
VymazatDobrý den, dnes jsem zkoušela tento recept a kromě toho, že jsem musela přidat min. hrnek tekutiny, aby mělo těsto vůbec nějakou konzistenci, po upečení je takový mokrý a celkově bez chuti 😕
OdpovědětVymazatDobrý den, je mi líto, že se moučník nepovedl podle vašich představ. U práce s cuketou je výsledek mnohdy dost proměnlivý v závislosti na vodnatosti cukety (zda je mladá a šťavnatá nebo starší, sušší) a použitém druhu mouky. Pekla jsem tento moučník asi 20x a 1x se mi stalo, že mi vznikla hutná hmota.
OdpovědětVymazat