"Ke staročeským tradičním vánočním pokrmům patřily takové pochoutky jako je černý kuba, z polévek hrachová či houbová, na stole nechybělo cukroví či sušené ovoce. Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností."
Krásnou první, železnou, adventní neděli, přátelé... :-)
Blíží se Vánoce... Ani se nenadáme a budeme s radostným očekáváním připravovat štědrovečerní, velkolepou hostinu. Vzhledem k tomu, že sem chodí spousta čtenářů pro inspiraci, rozhodla jsem se, že přidám seznam vyzkoušených jídel a receptů na dokonalé, vegetariánské vánoce. Jedná se především o recepty z loňského roku, letos mám v plánu se pokusit o veganské vánoce, ale vzhledem k tomu, že přidávat tipy na štědrovečerní večeři až 25. prosince by ztratilo na významu, inspiruji alespoň vegetariány. :-)
Začněme štědrovečerním menu:
U nás většinou najdete vegetariánskou obdobu klasické české večeře: rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem.
Přiznám se, že rybí polévka, ta vánoční, mamčina, mi velice ve vegetariánském menu chyběla. Ale povedlo se mi vyladit vegetariánskou variantu k dokonalosti: