sobota 22. prosince 2018

Vánoce za 5 minut 12

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez mléka
Bez vajec

Cukroví a různé pohoštění většinou připravujeme celý prosinec, ale co když není čas? Dá se něco připravit tzv. za 5 minut 12? Třeba 23. prosince? Mám pro vás několik tipů, jak připravit vánoční dobroty během zhruba 60 minut a neudělat si ostudu před vánočními návštěvníky vašich domovů...

Vánoční BEZVAječný koňak hotový za 5 minut (i s ochutnáváním)
4 alpro vanilkové pudingy (nebo 500 ml Provamel vanilkový dezert)
černá sůl
rum

čtvrtek 20. prosince 2018

Sušenky pro pejsky

Vhodné pro:
pejsky

Na Vánoce bychom neměli opomíjet ani naše čtyřnohé miláčky a když mi si dopřáváme cukroví, tak i pro ně bychom něco k mlsání mohli připravit. Vzhledem k tomu, že v běžných obchodech nejsou běžně dostupné vegan varianty, upravila jsem do rostlinné podoby jeden starší recept. Složení se mi jeví jako mnohem lepší než ty z obchodu.

Samozřejmě debatu o tom, jak krmit psa zde nerozpoutávejte, na toto neexistuje pro vegana správná odpověď, za obě varianty je napadát - ať už krmí psa vegansky (osočován z týrání zvířete) či klasicky (osočován z pokrytectví). Toto je jen pamlsek. Rozhodně nemá sloužit jako náhrada pestré stravy. A ani s pamlsky to nepřehánějte a pokud jich pejsci sní více než třeba 2 kousky za den, započítejte a upravte jim krmnou dávku. :-)

Ať chutná. Doporučují dva ze dvou bíglů ;-).

Suroviny:

pondělí 17. prosince 2018

Veganské cukroví

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka

Moje letošní cukroví. Vše peču z Alsanu Bio, dá se použít i novinka veganská Hera. Vždy peču na pečícím papíře. Tescoma prodává znovupoužitelný pečící papír, který se mi velmi osvědčil.

Mouku používám hladkou špaldovou z Lídlu (žlutou) nebo od Probio. Třtinový cukr si mixuji v mixéru. Kůru vždy používám z chemicky neošetřených bio citronů.

Linecké cukroví

300 g hladké špaldové mouky
200 g Alsan Bio
100 g mletý třtinový cukr
1 vanilkový pudingový prášek
kůra z 1 citronu
1 lžička vanilky

Ze surovin vypracovat těsto. Nechat v lednici 30 minut odpočívat. Vykrajovat plné tvary a tvary s dírkou uprostřed. Péct v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při 160°C zhruba 10 - 12 minut. Nepřepéct! Po vychladnutí slepovat marmeládou. Nejlepší je kombinace jahodové a rybízové.