neděle 5. července 2020

Levandulové sušenky

Krásný letní den,
po šíleně dlouhé době zase jeden recept na blog. Přiznám se, že ač na Instagramu jsem poměrně aktivní @zdravejist , tak na blogování tolik času nemám. Snad se mi podaří blog zase oživit, v hlavě mám tisíce nápadů, jen toho času je málo. Nebo spíš člověk má tolik času, kolik si ho udělá a u mě blog šel prostě v zájmech stranou. Více času věnuji vaření, pečení, práci, dětem a seberozvoji.

No ale dost povídání a teď hurá na sušenky.

Levandule je má oblíbená bylinky, ale v jídle jsem ji nikdy moc nevyhledávala. Moje pokusy skončili před několika lety levandulovou bábovkou. A prostě to nebyl můj šálek čaje.
Ale před pár dny po mně kamarádka chtěla nějaké dobroty na oslavu, tak mě napadly levandulové sušenky. Jsou takové letní, sezónní a dlouho vydrží. Zkombinovala jsem nějaké svoje recepty a tady je výsledek, který je podle mého děsně wooow.

Suroviny na 50 sušenek:
300 g hladké špaldové mouky
200 g Alsan Bio
100 g třtinový cukr plus na obalení
1 lžíce levandulové vody (nemusí být)
2 lžíce sušených levandulových květů

moučkový cukr na obalení

Postup:
Třtinový cukr pomixujte v mixéru společně s květy levandule na moučku a nechejte alespoň přes noc uležet.
Poté stačí z mouky, tuku, cukru a levandulové vody vypracovat hladké těsto, které doporučuji nechat pár hodin vychladit v lednici.

Z těsta pak na pomoučněném vále vyválejte plát a vykrájejte sušenky, které upečte v předehřáté troubě při 170 °C. Trvá to asi 12 minut.

Po upečení nechejte vychladnout a poté můžete obalit v cukru. Ale jsou super i jen tak.

Mně moc chutnají hned čerstvé křupavé, ale vydrží i měsíc a po pár dnech krásně zvláční.

Mňam a dobrou chuť!

Krásné léto

pondělí 6. dubna 2020

Sypaný jablečný koláč

 Vhodný pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka


Zábavný koláč, jehož příprava bude bavit děti. Maminku méně, páč mouka bude všude. 😆😆😆 



Suroviny:
160 g jemných ovesných vloček
210 g celozrnné mouky
130 g třtinového cukru
1 lžička skořice
Vše smíchat v míse.

6 oloupaných a nastrouhaných jablek
2 lžičky citronové šťávy

Na dohotovení:
150 g alsanu bio
1 lžička cukru

Postup je jednoduchý. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno rozetřeme 30 g tuku. Posypeme 1/4 suché směsi, pak dáme 1/3 jablek, směs, jablka, směs, jablka, směs. Nakonec nahoru najemno nastrouháme alsan. Lehce poprášíme cukrem.

Pečeme při 180 °C 35 - 40 minut.


#vegan #veganfood #vegancake #kolac #applepie #pie #sypanykolac #easypie #recipe #recept #zdravejist #zdravyrecept #followme

čtvrtek 13. února 2020

Profesionální techniky fotografování jídla - recenze online fotokurzu

Dlouhou dobu jsem přemýšlela nad fotokurzem. Ale popravdě časově jsem to nezvládala a nechtělo se mi dát částku za kurz, kam možná nezvládnu chodit. Proto mě možnost online kurzu zaujala.
Ale i tak mi trvalo dlouho, než jsem se k němu rozhoupala. Myslela jsem si, že si prvně musím koupit kvalitní fotoaparát a na takovou investici jsem prostě neměla.

Když mě oslovili z webu Tipy jak fotit, zda nechci vyzkoušet a zrecenzovat jejich online kurz, neváhala jsem ani minutu.

Online kurz Profesionální techniky fotografování jídla stojí nyní v akci 1990 Kč, klasicky 2990 Kč.
Je rozdělen do 17 lekcí, které dohromady zaberou 144 minut, což mi na začátku přišlo málo, ale jen na začátku.
Kurzem provází zkušený food fotograf Filip Obr, který fotil například pro Alcron Romana Pauluse, Next Door Zdeňka Pohlreicha nebo hotely Hilton.

Pozitiva:
- kurz je určen opravdu i začátečníkům, tudíž i pro mě, absolutního amatéra
- lektor působí přátelským dojmem. Opravdu se mi líbil jeho styl projevu a spíše mi celou dobu přišlo, jako by ke mě mluvil kamarád profi fotograf, než cizí člověk. Za sebe mi tento přístup velmi seděl.
- lekce jsou nastavené tak, že se přes výběr fotoaparátu, objektivu, osvětlení aj. dostaneme k přípravě stanoviště a podkladů pro focení (podkladová deska, rekvizity aj.) až k samotnému focení a vychytávkám.
- velice oceňuji lekci, kde byl návod, jak si doma vyrobit pozadí na focení z věcí, které najdete v kůlně či na půdě
- Myslím si, že je kurz poskládaný logicky, věcně a pro mě velmi přínosně.
- Díky kurzu jsem si vybrala fotoaparát, objektiv, naučila jsem se triky, které zlepší fotku a přitom nepotřebuji drahé vybavení a namotivoval mě k práci na sobě. Chci se zlepšit. Chci fotit hezké fotky.

Negativa:
- nic podstatného jsem nezaznamenala
- některé lekce jsem musela shlédnout vícekrát, abych jako začátečník dostatečně pochopila, co chce lektor říct 

Celkově mohu kurz vřele doporučit všem začátečníkům a amatérům, jako jsem já. Z pohledu pokročilých nedokážu hodnotit. Kurz pro mě byl velkým přínosem a namotivoval mě k dalšímu vzdělávání se. 
Během absolvování kurzu jsem si sehnala / vyrobila asi 20 podkladů na focení - podkladové desky, kulatiny aj. Naučila jsem se pracovat lépe se světlem. Už snáz vidím předem, jak by měla daná fotka vypadat a podle toho aranžuji. 
A co je nejlepší, začaly se mi moje vlastní fotky líbit. Už se těším, až mi dorazí lepší fotoaparát. A také se budu učit úpravám v PC. Děkuji






středa 12. února 2020

Nej bábovka: 2. Kakaová s čokoládou

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez vajec
Bez mléka

Druhá kakaová kráska, adeptka v "soutěži" o titul Nej bábovka...
Musím říct, že chuťově skvělá, ještě vyladit detaily a snad by mohla postoupit do dalších kol... Ale jde teprve o druhý recept, tak nepředbíhejme....

Recept:

neděle 9. února 2020

Bounty tyčinky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez vajec 
Bez mléka
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Bez sóji

Přiznám se, že zbožňuji kombinaci kokosu a čokolády. Úplně ujíždím na tyčinkách z DM drogerie, které mi chutí hodně připomínají Bounty. Tyto jsou trošku zdravější alternativou.
Moje dcerka s manželem mi tyto tyčinky připravili jako "dort" k narozeninám a od té doby je děláme velice často. Za mě je to ideální svačinka do ruky. Pokud nechcete, aby se dítě umazalo, doporučuji obmotat kouskem pečícího papíru. Vždy když peču dort a zbydou mi okraje pečícího papíru, nastříhám si je na menší kousky a používám k obalování tyčinek ;-).

Suroviny:

čtvrtek 6. února 2020

Nej bábovka: 1. mramorová

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez vajec
Bez mléka

Tak jsem se letos rozhodla, že budu zkoušet různé recepty na bábovku tak dlouho, dokud neobjevím ten top strop nejlepší recept z nejlepších receptů.
První adept je tato mramorovaná kráska.

Recept: