Místo banánu hlíva - recenze
Ne, nebojte. Nepopletla jsem to. Chtěla jsem jen nějak spojit pointu obou veganských kuchařek, protože tato recenze bude o prvotině Kateřiny Balcarové a Veroniky Chládkové "Místo vejce banán" a zároveň o jejich druhé kuchařce "Místo kapra hlíva", která je horkou listopadovou novinkou, hojně očekávanou nejen ve veganské komunitě.
Když vyšla první Katčina a Veroničina kuchařka Místo vejce banán s podtitulem nejen veganská kuchařka, obal knihy mě zaujal na první pohled, ale přeci jen jsem si ji nekoupila, protože nejím banány (ze zdravotních i etických důvodů) a mylně jsem se domnívala, že většina receptů bude založená právě na nahrazování vajec banánem. Ale banánových receptů je tam jen několik. Zbytek tvoří bezbanánové, lákavé veganské recepty.
Pokud jste ale čekali obyčejnou kuchařku, tak jste vedle. Měla jsem již tu možnost listovat stovkami kuchařek (jsem vášnivou sběratelkou a doma mám už přes sto různých kuchařek, přesný počet zjistím při stěhování :-D), ale s takovou jsem se ještě nesetkala. Ten, kdo se podílel na grafice a designu musí být pěkný hračička, protože tolik malůvek a obrázků mluvících zvířat jsem ještě neviděla. A dát to jinam než do dětské knížky by mě asi ani nenapadlo a přitom výsledek je prostě boží.
Na knize mne na první pohled zaujaly obrázkové přehledy zdrojů vápníku, železa a bílkovin, což jsou asi tři nejčastější složky na které se neustále naši neveganští přátelé/rodina a další ptají. Otázku "A kde bereš bílkoviny/vápník/železo?" jste zajisté slyšeli už tisíckrát. Příště již nemusíte sáhodlouze vysvětlovat původ, stačí jen, když nalistujete příslušné stránky v knize a ukážete dané obrázky. :-) Já osobně si fotografie okopírovala a už mi doma vysí na ledničce :-).
Začínající vegani zajisté ocení nákupní seznam, kdy Katka s Veve seznamují čtenáře s orientací ve veganských potravinách.
Velice se mi líbí to neškatulkování receptů, jak je v kuchařkách běžné, ale autorky se rozhodly pro značně volnější styl a tak čtenáře postupně na střídačku seznamují jak s českou klasiku po vegansku (prejt, robi ptáčci, knedlo - zelo, svíčková, seitan na houbách,...), mezinárodními specialitami (sabdží, lasagne, tzatziky, gaspacho, pizza, badridžany,...), moučníky a dezerty (bublanina, palačinky, puding,...), tak i s dalšími veganskými dobtorami jako jsou pomazánky, nakládané dobroty, tofu tvaroh atd.
Kromě receptů zde najdete i perfetkně popsané návody na výrobu seitanu, rostlinných mlék, na namáčení a klíčení semen a zjistíte, že na tom opravdu nic není a že je to mnohdy rychlejší, než si pro to skočit do obchodu. O cenové výhodnosti ani nemluvím.
Kniha není orientovaná jen na jídlo, ale rovnež na kosmetiku a ekologii, kdy Katka a Verča upozorňují i na problematiku třídění odpadů, testování kosmetiky na zvířatech,.. a zároveň přichází s tipy, jak si například udělat domácí prací prášek. A upřímně jejich návod jsem ihned vyzkoušela a opouštím od svého oblíbeného pracího prášku značky Ecover a přesedlávám na Marseillské mýdlo :-).
Kniha je zakončena rozhovory s praktikujícími vegany, např. s mým oblíbencem a vzorem Pavlem Houdkem anebo s ultramaratoncem Martinem Kovalem. :-)
Druhá kuchařka "Místo kapra hlíva" mě osobně nadchla ještě více než její dokonale zpracovaná starší předchůdkyně. A to asi hlavně proto, že se zabývá svátky, oslavami a dalšími příjemnými dny během roku. A já především Vánoce miluji. Jsou to pro mě opravdu svátky klidu, míru a lásky a co jsem na veganské stravě, tak o to více :-).
A pokud plánujete veganskou svatbu, tak i vy zde najdete spousty tipů na celoveganské menu od předkrmu v podobě polníčkového salátu, přes vývar s knedlíčky a svíčkovou omáčkou až po koláčky a svatební dort.
Samozřejmě to není vše a kuchařka je opět plná rozhovorů, tipů a triků, ale to si nechte překvapenit ;-).
Aby to nebyl jen výčet pozitivů, tak nna závěr i jeden negativ. Kuchařky, moc by vám slušela tvrdá vazba. To je ale jediné negativum, které jsem objevila, jinak jste skvělé. A tímto děkuji vašim autorkám Kaččce a Verči. Holky, klobouk dolů! A přeji, aby hodně (nejen) veganů narazilo na vaši kuchařku pod vánočním stromečkem.
Kuchařku můžete zakoupit ZDE.
Doporučuji i stránky autorek věnované nejen etickému sportování Vegansport.
Když vyšla první Katčina a Veroničina kuchařka Místo vejce banán s podtitulem nejen veganská kuchařka, obal knihy mě zaujal na první pohled, ale přeci jen jsem si ji nekoupila, protože nejím banány (ze zdravotních i etických důvodů) a mylně jsem se domnívala, že většina receptů bude založená právě na nahrazování vajec banánem. Ale banánových receptů je tam jen několik. Zbytek tvoří bezbanánové, lákavé veganské recepty.
dárek s krásným věnováním, děkuji :-*
Na knize mne na první pohled zaujaly obrázkové přehledy zdrojů vápníku, železa a bílkovin, což jsou asi tři nejčastější složky na které se neustále naši neveganští přátelé/rodina a další ptají. Otázku "A kde bereš bílkoviny/vápník/železo?" jste zajisté slyšeli už tisíckrát. Příště již nemusíte sáhodlouze vysvětlovat původ, stačí jen, když nalistujete příslušné stránky v knize a ukážete dané obrázky. :-) Já osobně si fotografie okopírovala a už mi doma vysí na ledničce :-).
Začínající vegani zajisté ocení nákupní seznam, kdy Katka s Veve seznamují čtenáře s orientací ve veganských potravinách.
Velice se mi líbí to neškatulkování receptů, jak je v kuchařkách běžné, ale autorky se rozhodly pro značně volnější styl a tak čtenáře postupně na střídačku seznamují jak s českou klasiku po vegansku (prejt, robi ptáčci, knedlo - zelo, svíčková, seitan na houbách,...), mezinárodními specialitami (sabdží, lasagne, tzatziky, gaspacho, pizza, badridžany,...), moučníky a dezerty (bublanina, palačinky, puding,...), tak i s dalšími veganskými dobtorami jako jsou pomazánky, nakládané dobroty, tofu tvaroh atd.
Kromě receptů zde najdete i perfetkně popsané návody na výrobu seitanu, rostlinných mlék, na namáčení a klíčení semen a zjistíte, že na tom opravdu nic není a že je to mnohdy rychlejší, než si pro to skočit do obchodu. O cenové výhodnosti ani nemluvím.
Kniha není orientovaná jen na jídlo, ale rovnež na kosmetiku a ekologii, kdy Katka a Verča upozorňují i na problematiku třídění odpadů, testování kosmetiky na zvířatech,.. a zároveň přichází s tipy, jak si například udělat domácí prací prášek. A upřímně jejich návod jsem ihned vyzkoušela a opouštím od svého oblíbeného pracího prášku značky Ecover a přesedlávám na Marseillské mýdlo :-).
Kniha je zakončena rozhovory s praktikujícími vegany, např. s mým oblíbencem a vzorem Pavlem Houdkem anebo s ultramaratoncem Martinem Kovalem. :-)
Druhá kuchařka "Místo kapra hlíva" mě osobně nadchla ještě více než její dokonale zpracovaná starší předchůdkyně. A to asi hlavně proto, že se zabývá svátky, oslavami a dalšími příjemnými dny během roku. A já především Vánoce miluji. Jsou to pro mě opravdu svátky klidu, míru a lásky a co jsem na veganské stravě, tak o to více :-).
Velice se mi líbí úvody kapitol, které popisují stručně a zábavně původ tradic a hlavně uvádí věci na pravou míru. Můžete si tak například přečíst, že tradice pojídání vánočních kaprů je víceméně novodobá a mnohem tradičnější je houbový kuba nebo další ryze veganská jídla.
Oceňuji i kapitoly Grilovačka či Rodinné oslavy a návštěvy. Myslím si, že přijde vhod naprosto všem veganům, kteří chtějí pohostit hlavně masožroutské kamarády a příbuzné, protože s těmito recepty prostě musí zazářit. Ale rovněž by si knihu mohl zakoupit kdokoli, kdo má ve svém okolí či rodině vegana a neví, čím jej při návštěvě či letní oslavě pohostit. Mě by dojalo k slzám, kdyby si knihu koupila například moje mamka a při návštěvě by mě pohostila makovcem s tofu tvarohem či čokodortíkem.A pokud plánujete veganskou svatbu, tak i vy zde najdete spousty tipů na celoveganské menu od předkrmu v podobě polníčkového salátu, přes vývar s knedlíčky a svíčkovou omáčkou až po koláčky a svatební dort.
Aby to nebyl jen výčet pozitivů, tak nna závěr i jeden negativ. Kuchařky, moc by vám slušela tvrdá vazba. To je ale jediné negativum, které jsem objevila, jinak jste skvělé. A tímto děkuji vašim autorkám Kaččce a Verči. Holky, klobouk dolů! A přeji, aby hodně (nejen) veganů narazilo na vaši kuchařku pod vánočním stromečkem.
Kuchařku můžete zakoupit ZDE.
Doporučuji i stránky autorek věnované nejen etickému sportování Vegansport.
Můžu se zeptat? Ty fotky jsou z té první nebo druhé kuchařky? :)
OdpovědětVymazatčtyři poslední fotky jsou z druhé kuchařky ;-) ostatní z první ;-)
VymazatDěkuji za inspiraci na vánoční dárek - pro sebe:-) I když jsem si zpočátku přesně řekla, že to pro mě není, protože banány nejím, dočetla jsem až do konce a už se těším, až si kuchařkami zalistuji naživo:-) Pěkné Vánoce!
OdpovědětVymazat