Zdravá buchta
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Tento recept
mám od manželovy maminky. Jedná se o originální těsto, které se dá použít na
nedělní buchtu, na dort či na další použití při tvorbě složitějšího dezertu.
Jedná se o veganskou variantu a zajisté Vás překvapí chuť, která se příliš neliší od klasických buchtiček.
3 sklenice
polohrubé celozrnné mouky
2 sklenice
třtinového cukru (nebo rapadury 1,5 sklenice)
½ sklenice
rostlinného oleje
2 bal.
Sojové kyšky (nebo 1 bal. Lunter zakysaný sojový nápoj)
1 lžička
sody
1 prášek do
pečiva
Kakao,
rozinky, oříšky, sezam
Všechny
suroviny promícháme a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
Posypeme sezamem. Pečeme při 200°C asi 25 – 30 minut. Podáváme ozdobené
rostlinnou šlehačkou.
Dobrý den, aby to byla opravdu zdravá buchta, tak by podle mne bylo lepší, kdyby se celozrn. mouka v tekutině nejprve alespoň 12 hodin namáčela, aby se neutralizovala kyselina fytová na kterou bývají navázány minerály a zbytečně se pak nevyužijí (viz http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:fytin).
OdpovědětVymazatAle nevím, jestli by potom ten výsledek byl tak dobrý. Obecně se má celozrnná mouka máčet v nakyslé tekutině, obvykle je to kefír, jogurt, podmáslí nebo syrovátka, pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí mléčné výrobky se doporučuje namáčení ve vodě s trochou šťávy z citronu či octa. Sojovou kyšku nepoužívám, kvůli obavě z nefermentované sóji, takže nevím, zda má potřebnou kyselost.
to zajisté ano, ale buchta přeci jen nepatří u většiny lidí ke každodennímu pokrmu ;) a v občasném užití nevidím problém. a kyška dostatečně nahradí kefír, jogurt či podmáslí.
VymazatVypadá chutně! :)
OdpovědětVymazatNádhera:-) hned bych si kousek dala:-)
OdpovědětVymazattýýjo!:)
OdpovědětVymazat