Rajská polévka s rýží

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (na jíšku použít místo másla olej)
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Diabetik

Dnes přináším další recept do rubriky "rychlovka ze spíže" a to na rajskou polévku s rýží. Další důkaz, že i z mála surovin se dá vykouzlit výborné jídlo :-).  Zároveň je to zase jedna vzpomínka na dětství, kdy jsem měla tuto polévku nejraději ze všech... Ano, existují perfektní a gurmánsky dokonalé tomatové polévky italské, španělské, řecké, ale i ta naše, česká, která je tak typická pro jídelníček ve školce, je výborná.

Jen bych ráda zdůraznila, že čím jednodušší a prostší recept je, tím spíše vyniknou nekvalitní potraviny. Proto používejte jen ty nejvyšší kvality a pokud možno domácí či BIO.

Suroviny:
jíška z 50g másla (oleje) a hladké mouky
500ml rajčatové pyré (můžete ale také použít rajčatový džus či 150g protlaku - v takovém případě dejte více vody)
500ml vody
1 lžička zeleninového sušeného vývaru (používám od Alnatury, prodávají jej ve skle)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 hřebíčky
lžička sušeného tymiánu
1 malý svitek skořice
 uvařená rýže
pažitka nebo petrželka

Nejprve si v malém hrnci s dvojitým dnem připravte jíšku. Poté přilijte rajčatové pyré, vodu a vývar. Do polévky vhoďte i všechno koření a vařte zhruba 20 minut. Poté koření vyberte, přidejte uvařenou rýži a nechte chvíli prohřát. Poté již proveďte závěrečné dochucení a můžete servírovat!

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Ano, taky naše oblíbená. Já vyvařím koření zvlášť v hrnečku a pak jen přecedím do polévky. A rýži střídám s bulgurem, kuskusem, ovesnými vločkami, kapáním (to už pak není vegan) a luxusní verze vznikne přidáním červené čočky.

    Iva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky