Zimní období z pohledu makrobiotiky
- V zimě jsou nejvíce oslabeny ledviny a močový měchýř, proto bychom se měli vyvarovat ochlazujícím potravinám a místo toho vylučovací orgány posilovat.
- V zimě nabýváme nejvíce energie odpočinkem, proto nezapomeňte dostatečně spát, chodit na procházky, odpočívat a relaxovat. Dost velkým problémem je to zejména před Vánoci, že?
- Doporučuji zcela vyloučit chlazené nápoje. Pijte pouze teplé nebo vlažné nápoje. Minimálně o pokojové teplotě. Výbornou volbou na zahřátí je zázvorový čaj.
- Zejména kvůli posílení ledvin zařazujte všechny druhy fazolí a to mnohem častěji než po zbytek roku.
- Nezapomeňte se teple oblékat a chránit svoje ledviny ;). V lepším případě přijde prochladnutí, v horším až záněty ledvin, které patří k bolestivým nemocem.
- Z obilovin můžete více než po zbytek roku zařazovat pohanku, dále rýži (zejména kulatozrnnou), oves, ječmen a jáhly.
- Můžete si rovněž dopřávat více zdravých tuků než po zbytek roku.
- Co se týká ovoce a zeleniny: ovoce pouze krátce tepelně upravované. Vyvarujte se exotickému ovoci a raději si pochutnejte na krátce povařených jablíčkách.
(Pozn. Jablečný puding - nakrájejte na kostičky jablíčka a s troškou vody, špetkou soli a skořicí, hřebíčkem a badyánem je uvařte doměkka. Poté vyjměte koření a jablíčka rozmixujte, přidejte jedno balení vanilkového pudingového prášku a za stálého míchání povařte. Poté plňte do misek a nechte vychladnout. Mňam.) - Zeleninku volte zimní - kořenovou zeleninu, dýni, cibuli, pórek, kapustu a další.
- Jedním z nejlepších "vitaminátorů" je kysané zelí, na které se poslední roky dost zapomíná. Pokud jej budete v malém množství konzumovat denně, skoro s jistotou mohu tvrdit, že se Vám chřipka vyhne velkým obloukem. Kysané zelí totiž překypuje vitamíny.
- doporučuji Vám si zakoupit semínka vojtěšky, řeřichy apod. a zasadit si ji a průběžně si vypěstovanou zeleninku stříhat do jídel ;)
- a na závěr... zkuste se nepřejídat ;)
Krásný adventní večer :-)
Super článek! Kysané zelí máme každý den, stejně tak zařazujeme kořenovou zeleninu. Pohanku máme téměř denně a oves miluju :) Co se mi však nedaří je ta relaxace, tu dělám spíš v létě na sluníčku. V zimě si dávám celkem do těla, abych se zahřála :D A když si zacvičím v pět hodin, je mi zaručeně teplo až do večera :)
OdpovědětVymazatje moc krásné číst takovýto komentář... ;) mnoho lidí zapomíná, že největší bohatství je v tom, co nás učili babičky a k tomu bezesporu kysané zelí patří ;)
VymazatAkorát pozor na to sterilizované kysané zelí - v tom už moc dobrých látek nenajdete, bohužel :-( Navíc jsou na trhu i zelí s éčky a nevhodnými konzervanty. Dovolím si dát odkaz na dTest: http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-366/test-kysaneho-a-sterilizovaneho-zeli a http://www.dtest.cz/clanek-2731/jak-vybrat-kysane-a-sterilovane-zeli a článek http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-testy-0m7-/hobby-domov.aspx?c=A130212_111536_hobby-domov_mce.
OdpovědětVymazatJá jsem našla opravdu mléčně kvašené zelí v brněnských obchodech Sklizeno (od nějaké Jihočeské zeleniny), sice má nějaký konzervant taky, ale není sterilizované a na obalu má to kouzelné slovíčko "mléčně kvašená zelenina".
Jednoduchý a zajímavý návod na domácí kysané zelí má pan Cuketka: http://www.cuketka.cz/?p=1481