Dokonalá rajská omáčka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové (na zahuštění použijte pohankovou mouku)
Intolerance laktózy

Máte rádi omáčky? Klasické české omáčky? Pokud jste odpověděli dvakrát ano, tak budete tímto článkem nadšeni. Mám pro Vás totiž recept na dokonalou rajskou omáčku, která chutná jako od babičky a přitom do ní nepřijde ani hovězí vývar a je chutná i jen tak s přílohou. Není potřeba k ní servírovat ani žádné "maso" nebo cokoli podobného, ale kdybyste přeci jen na bílkovině k omáčce trvali, doporučuji zvolit např. tofu karbenátky.

Suroviny:

1 cibule
2 lžíce oleje (nebo másla)
2 ks celého pepře
4 ks nového koření
2 ks hřebíčku
1/2 skořice
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
1 lžička citronové kůry
1 plechovka italských rajčat (cca 400g)
3 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
600 ml zeleninového vývaru
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce hladké mouky (nebo pohankové)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce červeného vína (nemusí být)

V hrnci opečte na oleji (másle) cibulku pokrájenou na malé kostičky. Až bude cibulka zlatavá, tak za stálého míchání přisypte koření, citronovou kůru a cukr. Krátce restujte. Poté přidejte mouku a zase asi minutu restujte. Pořád míchejte! Směs se snadno připaluje! Následně přidejte rajčata a koncentrovaný rajčatový protlak (více o něm pod receptem) a vývar. Vařte zhruba 20 minut.
Nyní vyberte z omáčky koření a omáčku alespoň dvakrát propasírujte.
Propasírovanou omáčku vraťte zpět na sporák, přilijte citronovou šťávu a víno a nechte ještě chvíli probublat. Případně dochuťte.

Jako přílohu doporučuji těstoviny a případně zeleninové či pohankové karbenátky. :-)
Ozdobit můžete lžičkou sojového jogurtu a nasekanou řeřichou :-).

Pozn. dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak - až do loňského roku jsem o tomto produktu neslyšela, pak jsem jej jednou omylem koupila v arabském obchůdku a od té doby na něj nedám dopustit. A o co se jedná? Dvakrát koncentrovaný rajský protlak je dvakrát redukovaný protlak, kdy na 1 kg protlaku bylo potřeba zhruba 6kg čerstvých rajčat. Chuť takového protlaku je velice intenzivní a do pokrmu jej stačí přidat opravdu pomálu.
Dá se sehnat v tubě v hypermarketech (doppio concentrato di pomodoro) anebo právě v orientálních obchůdcích. Určitě se na dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak zeptejte a zařaďte jej do vaření, už nikdy vám klasická rajčatová jídla nepřijdou tak výtečná jako s tímto protlakem. :-)



Komentáře

  1. Zrovna včera jsem dělala k obědu moji první rajskou a hledala jsem inspiraci, jaká škoda, že tenhle recept ještě nebyl na světě :) dala jsem nakonec teda míň koření a místo protlaku španělský sofrito - hustá omáčka z cibule a rajčat. A taky jsem se obešla bez hromady cukru. A bylo to dobrý, nikdy bych dřív nečekala, že zrovna já bych vařila rajskou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten cukr se dá nahradit rýžovým sirupem. ono dost záleží na rajčatech, většinou je z nich omáčka kyselejší, proto se dává troška cukru :-)
      se sofritem to muselo být rovněž výborné :-)

      Vymazat
  2. Dělala jsem včera a je vynikající. Nenapadlo by mě dát do rajské skořici a díky ní je rajská povýšena na vyšší level. Děkuji za recept. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky