6/52: Kynutá hvězda

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Další recept, v pořadí již šestý, do letošní výzvy. Není jim nic jiného než veganské kynuté těsto. :-)

Kynuté těsto je taková vyšší cukrářská.... Dlouho se mi nedařilo, ale jak člověk přijde na ty správné vychytávky a objeví dokonalý recept, je to hračka. Dnes jsem se pustila do úprav svého oblíbeného těsta do veganské verze. Těsto obstálo na jedničku a polahodí doufám nejen žaludek, ale i oko. Tak (nejen) vegani směle do toho! Stojí to za to :-).


Suroviny:

Těsto:
250 ml rostlinného mléka
50 ml rostlinného oleje
špetka soli
4 lžíce třtinového cukru
450 g celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
40 g vanilkové hrašky rozmíchané v 80 ml vody
1/2 kostky droždí (20 g)

Náplň:
200 g mletého máku
120 ml rostlinného mléka
2 lžíce rumu
100 g povidel
případně přidejte cukr / sirup podle chuti (Jak bude sladká náplň, bude sladký i výsledný moučník. Já dala jen povidla :-) )

Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, rozmíchejte v něm cukr a přidejte nadrobené droždí. Nechte asi 15 minut vzejít.
Poté přidejte mouku, hrašku s vodou, špetku soli a olej a pomocí šlehače s hnětacími háky vypracujte těsto, které nechejte hodinu kynout při pokojové teplotě.

V jiné míse promíchejte mák, mléko, rum a povidla.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé části vyválejte placku a vyřízněte z ní kolečko (třeba podle dna dortové formy nebo podle talíře). Na plech vyložený pečícím papírem položte kolečko, potřete třetinou náplně, překryjte druhým kolečkem, náplň, třetí kolečko, náplň, čtvrté kolečko.
Poté doprostřed kolečka dejte skleničku a těsto si nařežte od kraje až ke kraji skleničky. Ideálně na 16 stejně velkých částí. Já si přečetla blbě návod a nakrájela jen na 8 a hvězda je jen čtyřcípá, nikoli krásně osmicípá, jak je k vidění na internetu :-).
Poté vždy dva sousední kousky otočte k sobě. Výsledkem bude něco podobného, co jsem vytvořila já.
Postup jak to vyrobit je ZDE.
Upletenou hvězdu nechte asi dalších 30 minut kynout a poté pečte při 180°C asi 30 minut. Dobrou chuť!

I na řezu vypadá krásně :-)

Komentáře

  1. A zase mák a v takové kombinaci?! :O To je pecka Leni, tohle tedy ukládám a urobím!:-) Nááádhera nádherná, jak se jedná o tyhle druhy dobrot, neznám mezí:D Mńam!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, že mák... bez máku ani ránu... :-) a teď si to ještě obhajuju tím, že je v máku přeci tolik vápníku a ten teď potřebuji po kilech, kvůli mimču :-*
      vyzkoušej. je to efektivní a není to zas tak náročné ;)

      Vymazat
  2. Jéééé, tahle hvězda obletěla celý internet, teď ji dělají všichni :D Taky jsem si říkala, že se do ní pustím. Tvoje je ve veganské verzi, to se mi moc líbí :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky