Nejlepší veganský cukeťák

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy 

Jsou věci, které prostě milujete a při přechodu na veganskou stravu vám chybí. A tak stále zkoušíte a zkoušíte, abyste ty chutě vychytaly a co nejvíce se přiblížili dřívějším chutím a to i za předpokladu, že netrpělo žádné zvíře. A ten slastný pocit, kdy se vám povede docílit božské chuti je nepopsatelný... Já už jsem takhle nahradila snad všechno s výjimkou brynzy (kterou jsem milovala), ale už i na tu jsem sehnala recept, jen ho vyzkoušet. A co vy? Co vám nejvíce chybělo? A už jste to dokázali nahradit? 

Pokud milujete cuketu a rajčata, papriku, tak určitě vyzkoušejte tento výborný cukeťák.... Já ho naprosto miluju... A uvidíte, že ho časem budete dělat z dvojité dávky, protože tohle množství (obrovský velký plech) vám nebude stačit... 




Suroviny:
4 celozrnné rohlíky (pozor na složení!) 
1 bal. uzeného tavenýru nebo 20 dkg Veganline
1 cibule
3 stroužky česneku 
20 - 25 dkg polohrubé celozrnné mouky
50 dkg cukety
1 kapie
4 rajčata
1,5 dcl oleje
2 lžíce hrašky pikant
majoránka
sůl
pepř
prášek do pečiva bez fosfátů
případně trochu vody, kdyby byla cuketa málo vodová (použijte přezrálou, obrovskou a nebudete muset žádnou vodu přidávat)

Postup je jednoduchý. Rozehřejte troubu na 180°C.
V jedné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, majoránku, sůl (osolte více, cuketa slanost dost stáhne, tak abyste potom měli cukeťák akorát), pepř, hrašku, nahrubo nastrouhaný tavenýr/Veganline a pokrájené rohlíky.
Ve druhé míse smíchejte nahrubo nastrouhanou cuketu, na kostičky nakrájenou kapii, rajčata, cibuli a česnek, olej.. 
Poté obě části promíchejte dohromady. Dělejte to ideálně rukama, protože je potřeba, aby se vše důkladně promísilo a nezbyly vám nikde kousky mouky.
Směs dejte na pečícím papírem vyložený velký plech a pečte zhruba 50 minut.
Cukeťák je výborný teplý, ale i studený druhý den. U nás má velký úspěch.

P.S. - Já osobně peču ze dvou dávek, dva plechy (pak je doba pečení o dost delší, když pečete zaráz) a nejvíce mi chutná druhý den studený. Ideální jídlo na piknik!

Komentáře

  1. Vynikající recept. V lednici jsem měla pár žampionů, podusila jsem je na oleji a cibulce, přidala do základu a bylo to moc dobré.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky