Václavkový guláš

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy

Venku je krásně sychravo, dokonalé dušičkové počasí. A i když je už půlka října, tak právě teď jsou pařezy obsypány václavkami. A pokud patříte mezi milovníky hub, tak nazujte gumáky a vyražte do lesa. Počasí je dokonalé pro houbaření, jen to chce teplé oblečení! A odměnou vám může být například hrnec tohoto skvělého václavkového guláše.... A vařte rovnou z dvojité dávky, protože guláš je stejně nejlepší uleželý.... :-)

Suroviny:

2 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1 velká brambora
václavky (dala jsem 500 ml krabičku plnou spařených václavek)
1 lžíce uzené papriky
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky kmínu
1 lžička majoránky
1/2 lžičky soli
pepř
4 kuličky jalovce
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
750 ml zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
kukuřičný škrob na zahuštění (asi 1 lžička)

Na oleji orestujte cibulku dozlatova, přidejte nakrájené brambory a houby. Zasypte paprikou a ještě chvíli restujte, až se směs začne chytat. Poté zalijte vývarem a přidejte vše kromě česneku, chilli a škrobu. Vařte do změknutí hub a brambor. Poté do guláše přihoďte chilli a najemno nasekaný česnek, krátce povařte a zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce vody. Ještě naposledy nechte krátce projít varem a můžete servírovat. Ale osobně doporučuji uvařit guláš den předem.
Jako přílohu zvolte pečivo či domácí kynuté knedlíky jako já. Bezlepkáři samozřejmě volí bezlepkovou variantu.

Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky