Luštěniny - recenze

Novinka z nakladatelství IKAR zajisté potěší všechny milovníky luštěnin (Teda hlavně milovníky fazolí, protože kromě fazolových receptů je zde jen pár receptů s cizrnou a čočkou, takže bych knihu spíš pojmenovala Fazole na 100 způsobů :-). V anglickém originále se kniha jmenuje Bean Cuisine. ).
Nakladatelství děkuji za recenzní výtisk. Knihu můžete zakoupit ZDE.
Autorkou knihy je Genevieve Taylor, britská food stylistka a autorka několika kuchařek. Všechny luštěniny nazývá fazole a prostě je miluje. Kuchařku, založenou na luštěninách se rozhodla vydat zejména proto, že jsou levné, syté a plné živin. Což zajisté ví všichni vegani a vegetariáni. Ale nejen oni ocení pestrou škálu fazolových jídel.

Přidala bych jednu osobní poznámku. Pokud nejste na čistě rostlinné stravě a luštěninám se vyhýbáte kvůli nadýmání, tak doporučuji vyzkoušet pár osvědčených tipů, které zapříčiní, že se po fazolích nebudete cítit jako balón.
  • luštěniny namáčejte! Není nutné namáčet akorát červenou čočku. Jinak další druhy čočky namočte alespoň na 4 hodiny, hrách alespoň přes noc, stejně tak i fazole. Nejdelší máčení doporučuji u cizrny, kde je možné máčet až 48 hodin. Samozřejmě při delším máčení je NUTNÉ vyměňovat vodu a luštěniny proplachovat!
  • Luštěniny vždy vařte v čisté vodě, nikoli v té, ve které se máčely!
  • Luštěniny vařte s mořskou řasou Kombu! Řasa urychlý dobu vaření, zlepší stravitelnost a dodá další výživné látky.
  • Doporučuji odebírat pěnu vzniklou při vaření (pokud nevaříte v tlakovém hrnci :-) ). 
  • Pokud nemáte řasu, přidejte kmín, saturejku, majoránku či estragon.
  • Luštěniny nesolte! Jinak budou tvrdé, budete je vařit hodinu a stejně vám nezměknou.
  • Ideálně vařte v tlakovém hrnci.
  • A hlavně NEKOMBINUJTE rostlinnou bílkovinu (luštěniny) s živočišnou bílkovinou (např. klasika v podobě čočky s vajíčkem či fazolí s párkem). Tato kombinace způsobí, že se budete
    cítit, jako kdybyste snědli beton. Raději si luštěninová jídla dopřejte v čistě rostlinné verzi.
Nyní k samotné knize. Kuchařka je rozčleněná do šesti kapitol. V úvodu autorka popisuje prospěšnost fazolí, seznamuje s různými druhy luštěnin a učí čtenáře, jak je správně uvařit a skladovat. 
Následující kapitola je již věnována samotným receptům. Nejprve nás čekají "Jednoduché fazole pro všední den", následují "Slavnostní fazole", "Fazole na cesty", "Lehká jídla a pomazánky" a poslední kapitola je věnována luštěninám na sladko "Sladké fazole". 
Osobně mě nejvíce zaujaly kapitoly na lehká jídla a pomazánky a recepty na sladké fazole. Z internetového světa znám famózní recept na fazolové brownies, proto jsem se sladkých luštěninových jídel nezalekla. Lákavě vyhlíží měsíční koláčky s fazolovou náplní či cappuccino cheesecake s fazolemi navy. 

Samotné recepty jsou psány přehledně, stručně a jasně. Líbí se mi použití menšího množství surovin s důrazem na koření a bylinky. Jen opět je z kuchařky poznat, že není původně určena pro české kuchaře, ale pro Brity a tudíž je zda pár těžko sehnatelných surovin. Pokud se ale v kuchyni pohybujete, tak zajisté nebudete mít problém těch pár surovin nahradit adekvátní náhražkou (např. puy čočka, fazole flažolet, a další). 
Kniha obsahuje i masové recepty, ale opět není problém maso vynechat zcela nebo místo něj dát marinované tofu, sojové plátky či například robi maso. Osobně se přikláním k tomu, aby i masožrouti v receptech maso vynechali a nahradili rostlinnou variantou, právě kvůli zmiňované těžké stravitelnosti rostlinných a živočišných bílkovin. 

Kniha se mi celkově moc líbí a myslím si, že je skvělou inspirací na luštěninová jídla. Je dobré se nechat inspirovat a vpustit luštěniny do kuchyně i v jiné podobě, než v české klasice čočce na kyselo, kovbojských fazolích či hrachové kaši, nemyslíte? 

Komentáře

Oblíbené příspěvky