Perník z kvásku 2

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Bez palmového oleje
Bez cukru
Bez sóji
Intolerance laktózy
Makrobiotické

Mám trošku splín a tak doma experimentuji s kváskem... Došla jsem zas do stádia, kdy jsem se rozhodla absolutně přestat s kupováním pečiva. A jelikož moje holčička miluje pečivo, tak jsem se rozhodla naučit i jiné kváskové kromě chleba, který peču pravidelně. A tak jsem dnes pekla rohlíky a perník. Recept na rohlíky přidám později. Recept na kváskový perník už na blogu je, ale pokud si dobře pamatuji, tak perník byl sice dobrý, ale také byl dost tuhý.
V kuchařce "Makrobiotické nedělní vaření" jsem objevila zajímavý recept a tak jsem se rozhodla vyzkoušet, zda tato verze kváskového perníku bude nadýchanější. I přesto, že výsledný perník není extrémně nadýchaný, jak je u perníku zvykem, tak je vzdušný, vláčný a moc dobrý.

Na perník si připravte (dělala jsem z 1/2 dávky do koláčové formy o průměru 26 cm a perník po upečení má asi 1,5 cm):

500 g celozrnné pšeničné mouky (použila jsem od Bioharmonie)
5 lžic dobře vyzrálého kvásku (mám žitný)
špetka soli
6 lžic rostlinného oleje
hrst rozinek
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
1 lžička perníkového koření (používám od Sonnentoru TOTO)
4 lžíce datlového sirupu (nebo rýžového/ječného/pšeničného/javorového)
voda dle potřeby

Do mísy přesijte mouku a přidejte ostatní suroviny kromě vody a důkladně promíchejte. Poté přilijte právě tolik vody, aby se těsto dalo lít na plech. Jakmile budete mít těsto připravené, přelijte je do vymazaného a vysypaného pekáče.
Nechte přikryté v pokojové teplotě kynout přes noc (nebo alespoň 8 hodin) a poté pečte v předehřáté troubě při 170°C zhruba 30 minut.
Po upečení můžete potřít marmeládou nebo polít čokoládou. Já v rámci dietního opatření čokoládu nesmím, tak jsem nechala perník jen tak.

Pozn.: Perník není moc sladký. Osobně tuto variantu upřednostňuji, neboť se hodí i pro menší děti. Každý, kdo má rád sladší může perník osladit právě tou marmeládou nebo čokoládou na povrchu.
Chuťově mi připomíná trošičku takové ty Ruměnky od Opavie - ty rumové perníčky polité bílou cukrovou polevou. Ani nevím proč jsem si na ně vzpomněla při ochutnávání tohoto díla :-). Nebo možná mi připomíná strouhaný perník s rozinkami, co mi dělala babička jako mlsání, když jsem byla malá (a ona měla doma pořád aspoň 10 balíčků perníku na strouhání, přičemž jsem ji nikdy neviděla jej používat...).
Každopádně kváskové pečivo nemusí chutnat všem! Ale rozhodně je to zdravější verze, stravitelnější a výživnější.

Komentáře

  1. Leni neni pernik nakysli? Delala jsem jednou kvaskove livanecky a ta nakysla chut byla dost vyrazna. Mne to teda nevadilo, kdyz se pomazaly (a slo to i naslano), byly vyborne, ale treba segra se ofrnovala :D tento recept me moc zaujal :)) dekuji :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, asi bych tam dala víc datlového sirupu a bylo by to úplně super. Jako já miluju kvásek, takže mi nevadí i jeho chuť, ale nepřijde mi, že by byl perník nakyslý... Ale rozhodně je jiný, než klasický s kypřícím práškem ;-)

      Vymazat
  2. Ve vašem příspěvku mě zaujala informace, že "v rámci dietního opatření nesmíte čokoládu"...To si zakazujete sama nebo máte alergii? Kvalitní hořká čokoláda určitě neškodí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sama bych si něco tak báječného, jako je hořká čokoláda nezakazovala ;-) Bohužel ji nesmím (spolu s dalšími potravinami) kvůli eliminační dietě, kterou mám na rok kvůli ekzému. Zapojila jsem se do jednoho výzkumu, tak jsem se musela vzdát kakaa, kokosu, citrusů, vanilky.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky