Kváskové pečení - recenze

Po delší době opět jedna recenze kuchařky. Tato se od ostatních píše skoro sama, protože kniha "Kváskové pečení" od Jane Mason, kterou vydalo nakladatelství Slovart, je dokonalá.
Jistě si už věrní fanoušci všimli, že miluji kváskové pečení a proto jsem s nedočkavostí očekávala tuto kuchařku. Trošku jsem doufala, že kniha bude obsahovat i jiné využití kvásku než jen na chleba.
Designově je kniha jednoduchá, ale krásná. Žádné zbytečnosti, jen prostě fotky pečiva chladnoucího na mřížce či rozkrojeného na prkénku. Důraz je kladen na pečlivé a zároveň nepřeplácané fotografie. Minimalismus a čistota, tak bych popsala tento styl :-).

Autorka slibuje, že vás naučí péct chléb a pečivo z kvásku. Začátek je tedy věnován obsáhlému úvodu, který se detailně zabývá nejprve základy a taji pečení samotného chleba, kde se dozvíte informace o tom, že základem je kynutí, jak kynutí probíhá, že žádné dva kváskové chleby nebudou stejné a proč. Další část je věnována kvásku. Jeho tajemství je složité a přitom tak prosté. Sama jsem o svých zkušenostech sepsala už v minulosti na blogu článek, který si můžete přečíst ZDE.

V knize se dozvíte o tom, co to vlastně kvásek je, co znamená pojem oživený kvásek, co je to předtěsto, jak vůbec upéct svůj první kvásek, jaké vybavení budete potřebovat a spoustu dalšího.
Následně se dozvíte plno informací o surovinách a moukách. Nejlépe se vám bude péct s pšeničnou moukou, ale já osobně doporučuji na chléb žitnou mouku, která mi k chlebu sedí více. A kromě toho je zdravější, obsahuje více minerálů a lepek z žita není tak agresivní jako lepek z pšenice.

Receptová část je nejrozsáhlejší a je rozdělena do podkapitol Lité těsto, Každodenní žitný, Každodenní pšeničný, Ochucený pšeničný a Sladké pečení.

Kapitola o litém těstu zahrnuje recepty převážně na lívance, vafle či lité sladké chlebíčky. Výhody litého těsta jsou ty, že se snadno připravuje a obejde se bez hnětení.

Jelikož se trošku liší vlastnosti žitného a pšeničného kvasu, jsou recepty na ně rozděleny do samostatných kapitol. V kapitole o žitném chlebu se mi kromě zajímavých receptů na chleby z různých koutů světa se zalíbilo povídání o problémech s žitným chlebem a jak je vyřešit. Objevila jsem tu odpovědi na otázky, které mi vyvstaly v minulosti ohledně špatně upečených bochníků. Například jsem se dozvěděla o tom, proč byl můj chléb lepivý a nedopečený, i když jsem pekla stejně dlouho jako obvykle nebo proč mi chléb přetekl z formy, i když dělám vždy podle stejného receptu atd:.
Stejně tak je kapitola o problémech s chlebem obsažena v kapitole o pšeničném chlebu. Potěšily mě recepty na mou oblíbenou pitu, francouzskou bagetu či ciabattu. Opravdu jsem si myslela, že nadýchaná ciabatta se bez hromady droždí upéct nedá. A co teprve recepty na kváskovou pizzu či bagely.

Samostatná kapitola je věnována i pečení těsta s přísadami, které se opět chová jinak než to, bez přísad. Zkoušela jsem podle receptu cibulovo-olivový chléb a nepovedl se mi. No, ale já hlava děravá jsem si nepřečetla postup a dělala si to po svém (to bych asi ani nebyla já :-D) a do nakynutého těsta jsem vysypala horkou osmaženou cibulku z pánve. Až po důkladném čtení jsem zjistila, že tobyla obrovská chyba a já tímto krokem zabila všechny poctivě kvasinky a výsledkem mi byl mokrý, tvrdý chléb, který se nedal jíst. Dnes se chystám na druhý pokus, tak držte palce :-).

Poslední receptová část je věnována sladkému pečivu. Opět se dozvíte určité zásady sladkého pečiva, které si prostudujte, ať neuděláte chyby jako já v případě cibulovo-olivového chleba :-D. No a poté se můžete pustit do kváskových skořicových šneků, perníku, chleba s brusinkami a ořechy či do rakouské vánočky (anebo použít postup a upéct naši českou vánočku, která je prostě hezčí... ať už z šesti, sedmi či devíti pramenů ;-).

V závěru knihy se autorka vrací k takové rekapitulaci a dává čtenáři 10 dobrých kváskových rad a následuje povídání o chlebu a zdraví.

Autorka sice v pár případech používá neveganské suroviny, ale u žádného recpetu není problém nahradit. Jediné co by se mi nechtělo, tak šlehat cizrnovou vodu (namísto bílků) do jednoho receptu z vaflemi.
Kniha je přínosná, pěkná a myslím si, že je ideálním dárkem pro ty, kteří propadli kváskovému šílenství.
Nebo můžete přidat do skleničky kvásek a podarovat někoho tímto nepolíbeného a třeba se rovněž pustí do pečení domácího chleba. A vy, kteří pečete, tak víte, že kdo jednou ochutná domácí, horko těžko se pak vrací k tomu kupovanému, že?

Knihu můžete koupit například ZDE


Krásný advent

Komentáře

Oblíbené příspěvky