Umění dobrého jídla - recenze

Dnešní recenze potěší lidi, kteří se stravují konvenčně a hledají rady, jak ozdravit svůj jídelníček.
Knihu Umění dobrého jídla od autorek Jasmine a Melissy Hemsley vydalo na konci roku 2016 nakladatelství Slovart, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Na první pohled mě zaujal minimalistický a čistý design spolu s poměrně tlustou vazbou. Dnes se takto obsáhlé kuchařky vidí jen u těch největších kuchařských es, protože začínající kuchař si jen těžko může dovolit vydat tak nákladnou (na tisk) kuchařku.

Samozřejmě jsem si, tak jak to dělám vždy, zjišťovala více informací o autorkách a hned jsem si dala jedna a jedna dohromady. Pro mě je sice značka Hemsley and Hemsley španělskou vesnicí , ale ve světě jde o populární rodinný podnik, který zajišťuje potravinové služby na míru. Dodávají kvalitní potraviny, poskytují soukromé konzultace, zajišťují cateringy. Vše s důrazem na zdraví, které zároveň i chutná. Vždyť jen na Instagramu je sleduje přes 280 tisíc lidí!
Více informací o Jasmine a Melisse si můžete přečíst na jejich webu ZDE.

 První část knihy je věnována teorii. Autorky seznamují čtenáře se svým příběhem a přístupem ke stravování, který sami praktikují. Líbí se mi jejich ideální talíř, Včetně rad týkajících se konzumace fermentovaných a naklíčených potravin.
Podle autorek je stejně jako skladba jídelníčku pro celkové zdraví důležitý kvalitní spánek, minimum stresu, dostačující hydratace, minimum toxinů pomalé a důkladné žvýkání a konzumace jak syrové, tak i vařené stravy.
Svoje poznatky sepsaly do dvanácti pravidel, která krásně shrnuje předchozí stránky do několika stručných a jasných bodů. Nesouhlasím tedy se všemi pravily, ale ve své podstatě vnímají pohled na jídlo podobně. Zcela bych se distancovala od používání nasycených tuků a konzumace živočišných produktů.
 Kapitola "Co mít ve spíži" přináší ucelený a rozsáhlý pohled na základní vybavení každé domácnosti. Pokud budete mít zmíněné potraviny neustále ve spíži, připravíte vždy chutné a dobré jídlo. Zároveň se mi líbí, že jsou dané suroviny představené a vy se tak dozvíte i o ne zcela běžných ingrediencích typu amarant, karob, miso, baobab, lukuma a další.
Další kapitola "Bez čeho se v kuchyni neobejdete" naopak seznamuje čtenáře s kuchařským náčiním, které je vhodné mít doma, protože nám hodně usnadní práci a vaření.
 Následuje část praktická, která je rozčleněna do devíti kapitol, které jsou následně doprovázené základními recepty a postupy, tipy na jídla, která se dají uvařit do zásoby a dopředu, tipy na rychlá jídla, jídla to go, na večírek či na piknik a letní oslavy, sváteční oběd, vánoce či večeři pr dva. Závěrem se s vámi autorky podělí o průvodce stravováním mimo domov, aneb jak se stravovat v restauracích, na cestách apod.
 Recepty jsou tedy rozdělené do devíti kapitol - Snídaně, Polévky, Saláty, Přílohy a svačiny, Maso a ryby, Zeleninová jídla, Zálivky a dipy, Pečení a dezerty a Nápoje.
 Takhle to vypadá, když maminka potřebuje nafotit knížku k recenzi :-D. Stellinka je jiného názoru :-D
 Osobně se mi líbí pestrost receptů i uvedených surovin. Nenarazila jsem na žádnou surovinu, kterou bych neznala. Neříkám, že je vše běžně dostupné v supermarketu, ale rozhodně nejsou recepty postavené jen na exotických a drahých potravinách. Najdete si zde své, i když máte rádi recepty o 3 surovinách, tak i náročnější, exotičtější pokrmy. :-)
 Osobně jsem zatím vyzkoušela pohankovou kaši, kterou miluji a připravovala jsem ji vždy trošku jinak a vařená varianta doslazovaná datlemi mi velice zachutnala.
Druhým receptem, který doma sklidil úspěch byly skořicové sušenky, kde byla mouka nahrazená rozmixovanými slunečnicovými semínky. Sice byly výsledné sušenky mastnější a syté, ale zas jedním kouskem dodáte spoustu výživných látek. Myslím si, že takovéto energetické a přitom zdravé pochoutky ocení maminky nejedlíků ;-).

Knížku vřele doporučuji všem běžným strávníkům, najdete zde plno inspirace a tipů na zdravější životní styl.
Kniha není veganská ani vegetariánská, obsahuje spoustu mléčných, masových a vaječných receptů.


Komentáře

Oblíbené příspěvky