Špaldový chléb z kvásku

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

Ten pocit, kdy narazíte na něco nečekaného, je naprosto skvělý. Miluju kváskové chleby, ale popravdě jsem si myslela, že jsou všechny jen ve stylu žitného, typu Moskva. O to větší překvapení bylo, když se mi podařilo upravit recept do podoby, který odpovídá světlému, kupovanému chlebu. Něco mezi klasickým pšeničným a nadýchaným toastovým chlebem či vekou. Mňam. S marmeládou a arašídovým máslem nebo na topinky je to lahůdka.

Suroviny:

100 g aktivovaného žitného kvásku
520 g špalové jemně mleté mouky (používám žlutou z Lidlu)
180 g vody
120 g rostlinného mléka
60 g rýžového sirupu
60 g rostlinného oleje (plus na vymazání formy)
1 lžička soli

Do mísy dejte aktivovaný kvásek (ideálně jej večer vytáhněte z lednice, přidejte mouku, vodu a přes noc nechejte na lince, ráno odeberte potřebné množství do chleba a zbytek opět dejte do lednice) a přidejte zbylé suroviny. Případně přidejte vodu / mouku podle potřeby. Vypracujte rukama těsto, které bude trošku lepivější a přemístěte do vymazané chlebové formy.
Nechejte 5 hodin v teple kynout.
Po 5 hodinách chléb potřete vodou a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 40 minut.
Já osobně chléb po 30 minutách vyklopím z formy na mřížku a dopékám takto, chléb se tak krásně opeče a má nádhernou kůrku.
Upečený chléb nechejte zcela vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť!



Komentáře

Oblíbené příspěvky