Proč nepijeme mléko...

Krásný den,
často se setkávám s otázkami, proč nejíme maso, mléko, vejce a jiné živočišné produkty. Rozhodla jsem se sepsat články na tato témata a jako první jsem si vybrala mléko a mléčné výrobky.

Článek o mléce byl vybrán jako první protože mi přijde, že dojnice patří k nejvíce týraným zvířatům ve velkochovech a představa lidí o cestě mléka je dosti zkreslená.

Proč nepijeme mléko, vždyť krávy nejsou kvůli mléku zabíjeny...

Kráva, aby produkovala mléko, musí porodit tele. Aby mohla porodit tele, musí být uměle oplodněná (znásilněná), následně je březí. Do několika hodin po porodu je jí její potomek násilně odebrán, aby bylo dost mléka pro lidi. Osud telete je prostý - pokud jde o samici, roste a následně je dosazeno na roli dojnice, pokud jde o samečka, skončí jako telecí maso na pultech řeznictví a talířích restaurací. Tudíž ano, kvůli mléku jsou krávy zabíjeny. O tom, jak pláče kráva, které odebírají mladé se můžete přesvědčit na mnohých aktivistických videích na youtube. O tom, jak je zacházeno s telaty, jaký je jejich život po odstavu od maminky taktéž. Jako základ od kterého se můžete při svém zjišťování odpíchnout jsou české stránky Bílé mínus, které se mléčnému průmyslu věnuje.
V optimálních podmínkách se kráva dožívá 20 - 25 let. V mléčném průmyslu kráva zvládne zhruba 3 - 5 oplodnění, porodů a následného dojení mléka. Což z 20 let dává 4 - 5 let věku, po kterém je již kráva natolik vyčerpaná, že její dojivost klesá a je poslána na jatka. Její maso pak najdete nejčastěji v mletých masech apod. Tudíž žádný pohodový důchod a život na zelených lukách po 4 - 5 letech těžké dřiny se nekoná, naopak. Kráva je za svou práci potrestána tím, že je ji sebrán život.

Počkat, zmiňovala jsem se už o tom, že kráva není stroj? Ale živý tvor?

P.S. Biokrávy končí na jatkách taky.

Proč nepijeme mléko, vždyť kráva nám mléko dává a je k tomu určená...
Opravdu si myslíte, že je kravské mléko určeno lidem? Nebo telatům? Stejně jako lidské patří miminkům, psí štěňatům, kočičí koťatům a tak dále... Toto jsem silně pocítila po porodu své dcerky. Představa, že jsem ji přivedla na svět a někdo by mi ji vzal a bral si její mléko pro někoho jiného?? Tato myšlenka mě utvrdila v tom, že pít kravské mléko není správné! I když jsou sýry tak strašně dobré. Ale chuť přeci nemůže být nadřazena utrpení a odtrhnutí matky od jejího dítěte.

Proč nepijeme mléko, vždyť mléko je potřeba pro zdravé kosti...
Ano, mléko obsahuje vápník. V dnešní době už ale zdravotní prospěšnost mléka dostává dosti na frak. Ať už se jedná o různé nesnášenlivosti mléka, problémy s trávením a jiné. Pokud vezmeme v potaz studie, které NEJSOU financovány mlékárenskými firmami, často se setkáme s termínem "vápníkový paradox". Slyšeli jste o něm?
Celý život nám tvrdí - "Pij mléko, abys měl zdravé kosti." Proč tedy země s největším příjmem mléka na osobu (například USA, Nový Zéland) trpí největším výskytem osteoporózy a naopak země, kde se mléko téměř nepije (africké státy) tuto nemoc téměř neznají? Jak je to možné?
Jde o peníze, nikoli o naše zdraví... Jako vždy... Bohužel.

Co s tím můžeme dělat?
Nestačí jen souhlasit s tím, že to, co se děje je špatné.

Člověk musí se změnou začít u sebe a následně může inspirovat ostatní...

Zříci se mléka pro mě bylo nejtěžší (hlavně teda sýrů) a byla to poslední zábrana před mým přechodem z vegetariánství na veganství.
Osobně mi pomohla přednáška Garyho Yourovskyho (Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte).
Přestat konzumovat mléčné výrobky je to nejjednodušší co můžete udělat. Jen pozor, mléko je skryto téměř všude, tak to asi chvíli potrvá, než se zorientujete v potravinách... Syrovátka, mléčný tuk, odtučněné mléko najdete snad úplně v každé cukrovince, pečivu a jiném. Pozor na to. Ale po čase zjistíte, že to není tak zlé a spíš vás to naučí kupovat kvalitnější potraviny (i když nemyslete si, i vegani mají své "prasárny" typu Manner oplatky, Oreo sušenky, Mon cheri, Bebe sušenky, Jojo jahůdky a jiné)...

Co se týče vápníku, doporučuji svůj článek, který jsem sepsala pro Vegazín. (Vegazín - vápník).

V receptech se nebojte nahrazovat rostlinnými alternativami, většinou fungují moc dobře a chovají se stejně. Jen u některých receptů je potřeba přidat oleje, protože rostlinná mléka jsou na rozdíl od kravského méně tučná.

Za sebe doporučuji na přechod sojové mléko nebo rýžovo-mandlové.
Dnes není problém sehnat mléka obohacená o vápník na stejnou hodnotu, jako má mléko kravské.
V obchodech seženete vše od rostlinných mlék, smetan na vaření, na šlehání, přes tvaroh, zakysanou smetanu, jogurty až po různé dezertíky. Některé produkty nejsou ještě natolik běžné, ale není problém si na internetu vygooglit alternativu. :-)

Já osobně doporučuji DM drogerii a jejich mléka i jejich smetany, jsou levné, chutné a na vaření i samotné pití jsou skvělá.
Z jogurtů mi nejvíce chutnají od značky Sojade a Provamel. Obsahují rovněž i probiotika.
Ze sýrů u nás doma nejvíce vedou značky Violife a Simply Vegan.


Komentáře

  1. Pro mě jako jedince s lehce odlišnýmnázorem to bylo zajímavé čtení. Takový pohled z druhé stránky :).

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, dekuji za článek a cely vas blog, který se mi líbí.

    Kravske mléko mi vyvolávalo zanícení v těle a je mi bez nej lepe. sojove mléko ale také neni nejlepší, zvláště pro ženy. Důvodem je, ze ovlivňuje hladinu ženských hormonu. Doporučuje se jist jen kvašena sója, např. Sójové omáčky, miso, tempeh, apod. Proces kvašení snižuje tento vliv, sója je obecně lepe stravitelna. Za mě je nejlepší mléko z lískových ořechu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsaný článek, který určitě bude inspirací k zamyšlení. Já i manžel jsme také vegani, i když manžela k tomu přinutilo jeho zdraví - ucpané cévy.Po přechodu na přísně veganskou stravu se mu výrazně zlepšily laboratorní výsledky a snížila i váha. Věřte, že nám nic nechybí. Ani z hlediska výživy ani z hlediska chutí. Pokud nemám koupené sójové mléko, dělám doma mléko z kešu , máku či mandlí. Smetana nebo majonéza je nejjednodušší také z kešu ořechů. A rozhodně není výrazně dražší. Ušetříte spoustu peněz na různých hotových výrobcích plných kdečeho. A maso, vejce a mléčné výrobky také nepatří k nejlevnějším potravinám.
    Děkuji za článek a skvělé recepty. Zuzka T.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky