Zdravější bramboráčky

Podzimní evergreen - bramboráky


Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje
Bez vajec

Bramboráky mohou patřit i do zdravé kuchyně

Bramboráky jsem měla ráda asi vždy. Jen mi po nich bývalo dost těžko. Mamka do nich dávala buď mouku nebo strouhanku, vajíčka a pekla je na plechu. Byly skvělé, ale mastné a těžké. Tyto, které mi pravidelně připravuje můj muž, jsou sice taky mastné, ale my je vždy osušíme od oleje, ale tím, jak jsou jen z brambor bez mouky, vajec, tak jsou úžasně lehké a není po nich člověku těžko. Vyzkoušejte a napište, zda chutnají i vám.


Suroviny (2 - 3 porce)

1 kg škrobových brambor (varný typ "C")
sůl
pepř
oregáno
1 stroužek česneku (dávám český paličák, který je silný, jinak dát stroužky alespoň 2)
drcený kmín
100 g marinovaných sušených rajčat
100 g nasekaných černých oliv

Postup

Brambory nastrouhejte polovinu na hrubo, polovinu na jemno, posolte a nechte alespoň 30 minut stát. Brambory pustí hodně škrobu, který slijte, ale prozatím si jej ponechejte.
Do nastrouhaných brambor přidejte nakrájené olivy, rajčata, koření, česnek a bylinky. Promíchejte. Pokud těsto nebude držet při sobě, přidejte trošku škrobu.

Smažte na nepřilnavá pánvi na kapce oleje v tenké vrstvě do křupava z obou stran.

Jsou báječné! Křupavé a za mě nejlepší bramboráčky, který dovedl k dokonalosti můj manžel.
Vzhledem k použití oregana místo majoránky a přidáváním oliv a rajčat jim doma říkáme "italské" bramboráčky.

Mám taková jídla moc ráda, protože kromě koření a oliv jde o 100% domácí produkci ;-) - naše brambory, sušená rajčata, oregáno, česnek, paprika i čerstvá rajčátka jako příloha. Mňam. Ty chutě jsou úplně někde jinde.

Komentáře

Oblíbené příspěvky