Stojí za přečtení!

Tento článek si určitě přečtěte. Vím, že na tyto stránky chodí spíše ti, kteří se zajímají o to co jí, ale bylo by dobré, kdybyste např. odkaz na tento článek přeposlali těm, kteří holdují masu ve velkém. Článek není založen na tom, že máme přestat jíst maso úplně, ale spíše na velkém omezení jeho konzumace. A z mého hlediska má posloužit spíše k zamyšlení nad problematikou a k debatě :-).


ČLÁNEK ZDE

Přeji hezký den. Lenka

Komentáře

  1. Ono nám nepomůže omezení konzumace masa. To tento problém spíše zhorší, protože bude potřeba mnohem více vody na zalévání plantáží a polí se zeleninou a obilovinami. A navíc bude většina vody potom znečištěna pesticidy a jedy, tedy bude nepoužitelná.

    Naopak by pomohlo, kdyby lidé ze zvířat jedli opravdu všechno, jako dříve. Především výživné orgánové maso, které se teď často vyhazuje. A také kosti na vývary a tuk na smažení. Některé studie (bohužel nemohu najít ten odkaz) naopak ukazují, že by při správné spotřebě masa (jíst i orgánové maso, nevyhazovat malé ryby, co se zachytí v sítích, pěstovat zvířata na pastvinách jako dříve, jíst i starší kusy, např. slepice) by tato planeta bez problémů lidi uživila. Spíše než jen vegetariány, kteří bez mnoha vitamínů ze živočišné stravy budou po 8-10 letech vegetariánství potřebovat velké množství potravinových doplňků a léků, aby vůbec dobře fungovali. A to bude stát hodně zdrojů této planety.

    Navíc například krávy lze pěstovat na pastvinách, které by jinak ležely ladem (nelze na nich udělat pole) a přirozeným spásáním se tam podporuje život, správný vývoj užitečného hmyzu a užitečných rostlin. Nemusí se tyto louky potom speciálně kosit lidmi, je to prostě přirozené a chytré. Jen takové maso stojí více než to levné v supermarketu.

    Osobně si myslím, že je velmi zcestné tvrdit, že spotřeba masa je škodlivá a ohánět se články zaměřenými na ochranu přírody a planety. Pokud člověk opravdu do této problematiky nevidí a nezná všechny souvislosti, tak dochází k jednoduchým, ale hloupým závěrům. Já podporuji situaci, kdy se člověk rozhodne nejíst maso, protože má rád zvířata. Ale dělat to z důvodu "vyšších cílů", jako je ochrana planety, je hloupost a neuváženost. Brzy totiž ten člověk zjistí, že tím planetě vlastně jen uškodil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však ty etické důvody jsou ty nejvyšší. a rozhodně za sebe tvrdím, že není uvážlivé tvrdit, že vegetarián potřebuje po 8-10ti letech fůru potravinových doplňků. S tím nesouhlasím. Znám spoustu vegetariánů ba i veganů, kteří jsou po mnoha letech zdravější než běžní konzumenti. Záleží na člověku, ale je vědecky podloženo, že člověk může bez masa fungovat stejně dobře jako s masem... Ale to je jen tvrzení proti tvrzení...

      Jinak z vašeho komentáře vyzdvihuji to, že by lidé měli jíst ze zvířete vše, jako dříve... to by určitě pomohlo ... lidi jsou strašně nenažraní a chtějí moc a moc a pak ve výsledku vyhazují spousty jídla, zbytečně.

      jinak nápady jako chovat krávy na pastvinách a tak, by bylo super... ;) akorát že vzhledem k množství produkce masa je to nemožné, proto tak šílené podmínky pro zvířata, které jsou odporné...

      a to, že západní svět jí nadbytek masa, o tom se myslím nemusíme přít...
      je vědecky prokázáno, že většina nemocí dnešní doby je způsobena nadměrnou konzumací živočišných výrobků...

      p.s. k těm pesticidům - ono kdyby lidi více při pěstování plodin přemýšleli a nešlo jim v první řadě o co největší zisk, tak by také nemuselo být vše tak prolezlé pesticidy ;)

      jinak třeba díky chovu zvířat na maso se pěstuje a geneticky modifikujují plodiny a zabírají spoustu místa, které by jinak mohlo být využito na kvalitní plodiny pro konzumaci... a to se ani nesnažím zabíhat do detailů že kvůli nadměrnému nárustu potravy pro velkochovy se kácí deštné pralesy a pěstuje se tam GMO kukuřice atd.

      Děkuji za komentář... nejdůležitější je, aby se lidé o problematice bavili a ne ji přehlíželi.

      Hezký den, Lenka

      Vymazat
  2. Ano, s těmi 8-10ti lety jsem to přehnala, pořád zapomínám, že je mnoho uvědomělých vegetariánů, kteří samozřejmě jedí kvalitní máslo, vejce a mléčné výrobky, takže do sebe dostávají ty správné živiny. Větší problém mají lidé, kteří se živočišným produktům úplně vyhýbají a ty jsem při psaní toho času měla na mysli.

    Nesouhlasím s tím, že by bylo vědecky prokázáno, že většina nemocí dnešní doby je způsobena nadměrnou konzumací živočišných produktů. K tomuto máte bohužel mylné informace. Například o neustále proklamovaném cholesterolu je několik postřehů napsáno zde: http://vyzivujicitradice.cz/2012/10/24/politicky-nekorektni-nazory-k-otazce-cholesterolu/ a vůbec celá organizace The Weston A. Price Foundation (http://www.westonaprice.org/) stojí na těchto základech. Uvádím ten český blog, protože je tam spousta těchto věcí pěkně popsána v češtině.

    Velmi zjednodušeně řečeno jsou ty moderní nemoci spíše z margarínu a přemíry cukru. Živočišné produkty jsou v tom téměř nevinně. Malý vliv může mít nadmíra svalového masa nad orgánovým, ale oproti problémům, které způsobuje obecně margarín a cukr, je to nic.

    K tématu chování krav - šílené podmínky pro zvířata jsou dány především tím, že lidé požadují velmi nízkou cenu. Nemám žádná data o tom, jestli by pastviny v naší republice opravdu stačily na pokrytí spotřeby například hovězího. Možná ne. Ale možná ano, když by se například nepěstovala zbytečně sója, kterou ten dobytek krmí a která je jako krmivo dost nevhodná (v tom souhlasím s Vámi, zbytečně se pěstuje krmivo pro zvířata, která by ho díky pastvě venku téměř nepotřebovala), tak by ten prostor mohl být. Ale je to především o ceně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, jitko souhlasím v mnohém s vámi a jsem ráda za někoho, kdo umí své názory obhájit ;). margaríny jsou zlo, to je pravda... trans mastné kyseliny jsou pěkné svinstvo, to už raději to máslo ;)
      s cukrem taktéž souhlasím. Možná jsem to nenapsala úplně nejlépe... ale většina nemocí dnešní doby je způsobena špatnou životosprávou a stresem, na tom se myslím shodneme.
      S tím masem jsem to spíše myslela tak, že samotné maso špatné není, jde spíš o jeho obrovskou konzumaci a špatnou kombinaci s ostatními surovinami. Když se dívám kolem sebe, jak moji blízcí jí, tak je to samé maso, tuk, bílý cukr, bílá mouka, polotovary, slazené mléčné výrobky, minimum ovoce a zeleniny, minimum luštěnin a jiných příloh (většina zná jen brambory, rýži, knedlíky a těstoviny).
      A dokáže mě pobavit, když si udělám k obědu např. dušenou mrkev s kuskusem, uzeným tofu a troškou pickles a oni mi na to (pojídajíc smažený řízek s bramborovým salátem plným majonézy) řeknou, že jím špatně a budu nemocná (3 roky jsem nebyla nemocná, poté co jsem začala jíst zdravě. Když nepočítám 1x - 2x do roka menší kašel, který v zápětí odezní)...
      A k tomu chovu hospodářských zvířat. Nestačily by pastviny... šlo by to na úkor jiných plodin, je prostě moc lidí a nadměrná konzumace masa. Ale oni jsou taky trošku v té politice padlí na hlavu... mají nějaké předpisy na to jak a kolik krav může být na 1 ha a už jsem dokonce i slyšela, že by měly málo vitamínů, měly více parazitů, musely by se více kontrolovat,... takže ve výsledku je to tak jak tvrdíme obě.. na jedné straně je nízká cena a na druhé nadměrná konzumace masa. Nebo si opravdu myslíte že tělo potřebuje maso 3x denně? Jak tomu u spousty lidí je?

      Ale v této situaci pomůže, jak říkám už dlouho, začít sám od sebe. :-) já si to "omezení", že nejím maso vybírám za celou mou rodinu... to jsou masožravci jako blázen (ale zas si zvířata chovají sami a zvířata i když skončí na talíři, tak jsou na čerstvém vzduchu, volně se pasou, volně se pohybují...)

      Přeji hezký den L.

      Vymazat
  3. Já za sebe mohu říct, že jsem v jednom období právě maso hodně omezovala na základě obdobných článků, jaké zde uvádíte a na základě toho, jak píšete, že by člověk měl začít u sebe. Ale přineslo mi to nemalé problémy (neustálé záněty, byla jsem často nemocná, přibrala jsem 7 kilo, problémy s pletí). A to, budete se divit, jsem především jedla (bio)zeleninu na mnoho způsobů, často syrovou, kuskus, špaldu, jáhly, velké množství ovoce, džusy, oříšky a semínka, luštěniny, netučné a nízkotučné výrobky. Jedla jsem hodně sladkých jídel z celozrnné mouky, slazené medem, rapadurou, Amálkou; hodněprocentní čokolády, zdravé sladkosti, pufované výrobky, zeleninové a ovocné koláče. Mám doma knihu Bioabecedář.

    Pak jsem naštěstí našla po těch problémech ten web vyzivujicitradice.cz a po jeho přečtení mi hodně věcí začalo dávat smysl. Výrazně jsem omezila sladké ve všech podobách, začla jíst více masa, ale kvalitního a i orgánového (játra na cibulce, hodně vývarů hovězích i slepičích, králíka, ryby na mnoho způsobů, krůtí, kuřecí, vepřové v menší míře), začala používat kvalitní vývary na dochucení například rýže. Doplnila jsem to správně upravenou zeleninou (tedy ne syrové zelí, které odplavuje vápník, spíše fermentované apod.), kvalitním máslem, mléčnými výrobky, smetanou, správně namáčenými ořechy či kváskovým chlebem. A mám už o 10 kg méně, jsem zdravá a přitom jím jídla, na která mohu bez okolků pozvat i rodiče na nedělní oběd.

    Neříkám, že má člověk jíst maso a bude v pořádku. Spíše poukazuji na to, že odpíráním masa si člověk může hodně ublížit, pokud zároveň správně neupraví svoji stravu jako celek. Takže informace o omezení masa bez doplňujících informací, co vše má člověk změnit, jen může potom plnit ordinace lékařů. Stěžejní je spíše omezení bílé mouky, cukru a margarínů.

    Zároveň chápu, že o vás může mít rodina starost. Například, až jednou budete chtít mít dítě, tak je bezmasá strava podle mne hodně nebezpečná a je potřeba si důkladně zjistit, co musíte do stravy doplnit jiným způsobem, abyste potom dítěti do vínka nedala i dispozice na neustálé alergie, záněty, na nošení rovnátek a mnoho dalších nepříjemností, které se projeví, až mu třeba bude 6 let a bude už trochu pozdě. Na to je také dobrým zdrojem ten web vyzivujicitradice.cz, tam o tom má autorka několik zajímavých článků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za názory. já mám na toto názory jiné ;) a nebojím se, že by moje dítě bylo víc nemocné než děti ostatních ;)
      já studuji především studie, které jsou nezávislé a nejsou sponzorovány mlékárnami apod ;)
      jinak ten článek byl spíš k zamyšlení, nikde jsem netvrdila, že nikdo nemá jíst maso, jen že by se konzumace mohla omezit a že já maso nejím ;)

      a jinak jsou prostě lidi, kteří maso potřebují, potvrdil mi to nejeden odborník, ale pak jsou tací, kteří bez něj můžou normálně fungovat. Ale samozřejmě je to o správném stravování, nebezpečné je to v případě, kdy si pod vegetariánstvím představíte "nejíst maso, jíst hranolky, kolu, smažený sýr apod." Já osobně např. jím tisíckrát pestřeji než kdy dřív... málokdy se stane, že bych jedla něco v týdnu dvakrát, pořád chystám něco nového - luštěniny, obiloviny, ovoce, zelenina, pickles a spoustu dalšího;)
      A to, že je vegetariánství nebezpečné pro těhotné atd. je už dávno vyvrácené, to jen v Čechách pořád tyto desiluze přetrvávají.

      Přeji hezký večer, L.

      Vymazat
  4. Já konkrétní studie v angličtině a přímé zdroje nestuduji. Zato plně důvěřuji autorce toho blogu, který jsem zmiňovala. Ta přímo tyto studie čte a překládá knihu od známé autorky. A vše jsou to, pokud vím, věci, které rozhodně nejsou sponzorovány žádným průmyslem. Mne by ale třeba zajímaly Vaše studie, například tu, že by vegetariánství bylo pro těhotné bezpečné (neboť mne tato problematika aktuálně teď zajímá).

    Teď večer se mi nepodařily najít přímo ty texty k těhotenství, takže odbočuji od tématu a přikládám například články o výživě dětí, které jsou také zajímavé:
    http://vyzivujicitradice.cz/2012/03/10/krmeni-miminek/#&panel1-8
    http://vyzivujicitradice.cz/2011/08/12/vyziva-deti-krmit-nebo-radeji-vyzivovat/#&panel1-8

    Často se kvůli těhotenství myslím zmiňuje nedostatek vitamínů. Například K2. Ten lze získat i z jiných zdrojů, než masa, ale je potřeba se na jeho získávání vědomě zaměřit, když člověk nejí jeho bohatým zdroj, čímž maso je. Dále vitamín B12, který lze získat jen z živočišných produktů, přičemž například pasterizací mléka se ničí. Případně i fosfor.

    http://vyzivujicitradice.cz/2012/04/01/vitamin-k2-a-jeho-zivotne-dulezita-role/#&panel1-8
    http://vyzivujicitradice.cz/2012/09/05/vitamin-b6-b12-eskymacin-a-pottengerovy-kocky/#&panel1-7

    A doplňuji článek, který se vegetariánství dotýká, můžete si jej srovnat s tím, co čtete od jiných autorů:
    http://vyzivujicitradice.cz/2011/04/12/bilkoviny/#&panel1-2
    a článek, který se v druhé části dotýká například makrobiotiky:
    http://vyzivujicitradice.cz/2011/03/06/o-potravinovych-alergiich-specialnich-dietach/#&panel1-1

    Odkazované články nejsou žádnými studiem, ale textem autorky, nebo překladem anglické knihy. Poněkud hůře se v nich orientuje a nečtou se jednoduše, protože nejsou přehledné. Ale já osobně nenacházím protiargumenty proti tomu, co autorka píše a vše mi to do sebe zapadá.

    Každopádně to prosím neberte tak, že bych se Vás snažila přesvědčit ke konzumaci masa. Mou snahou je, abyste měla dostatek informací pro své rozhodování. Například autorčiny články zaměřené na enzymy a syrovou stravu jsem posílala kamarádovi vitariánovi, aby si ty texty srovnal se svými knihami a výzkumy a nedíval se na celou tu věc jen jednostranně.
    Vy navíc píšete moc pěkný a zajímavý blog a oslovujete hodně dalších dívek a žen, považuji za důležité, aby právě Vy jste viděla informace o potravinách a výživě z více úhlů a mohla ostatním psát články, které potom nebudou jen černobílé.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen pár poznámek k vašim odkazům (co jsem zatím prošla)... přijde mi taky dost jednostranný ;) když se píše např. o vitamínech, tak se jako zdroje uvádí především živočišné a dost opomíjí zdroje rostlinné. a je fakt, že člověk musí hledat, ale jen co si člověk přečte pár knížek, tak zjistí, že vitamíny nejsou jen v mase, mléce apod. ;)

      Vymazat
  5. konkrétně vit. K2 je nejvíce zastoupen v nattó, ale s tou problematikou soji plně souhlasím... já např. kvůli K2 konzumuji denně pickles (kvašené zelí a jiné druhy kvašené zeleniny), občas si dám biomáslo a domácí vajíčka :-)

    konkrétně k celému komentáři se vyjádřím až budu mít více času, chci si pročíst všechny odkazy :-)

    já zase vás odkazuji na zajímavé knížky v češtině, které stojí za přečtení... (ale zase, člověk si z nich musí vzít jen to potřebné, nebrat je doslovně, někteří autoři jsou dost ortodoxní)
    D. Lužná - Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně
    J. Průchová - Dvě nové hrozby pro každého diabetes a hypoglykemie
    J. Průchová - Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda
    J. Průchová - Zbytečné choroby
    A. Strunecká - Doba jedová 1, 2
    poté doporučuji blogy jimejinak.cz, margit.cz apod.

    další až bude více času, ale moc díky za reakce ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za ty odkazy na knihy, už se po nich dívám v katalogu knihovny.

    Budu ráda, pokud zde třeba někdy v nějakém článku uvedete, které podstatné vitamíny jsou v rostlinných zdrojích. Zatím vždy informace zkouším hledat na internetu, ale hodně se rozcházejí a nebývá často uvedeno, který zdroj kolik vitamínu obsahuje. Někdy je problémem například kys. fytová, která brzdí vstřebávání vitamínů, někdy opomenou napsat, že některé vitamíny ničí teploty, či vaření ve vodě.

    Hodně diskutovaný je právě ten vitamín B12, například zde je zajímavý pohled vegana, včetně upozornění od jiného autora v diskusi: http://www.opravdovezdravi.cz/2011/02/pravda-o-vitaminu-b12/ a srovnání s pohledem z druhé strany: http://vyzivujicitradice.cz/2012/09/05/vitamin-b6-b12-eskymacin-a-pottengerovy-kocky/#&panel1-7. Ten se zatím udává jako vitamín, které lze získat jen z živočišných produktů (a to ne ze všech, ale jen z některých).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o těch vitamínech určitě psát budu, mám toho teď rozpracovaného spoustu a málo času na dokončení :-)
      hezký den

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky