Dýňovo-čočkové karí s calasparou a hato mugi

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intoleance laktózy
Bezlepkové
Makrobiotické

Toto jídlo vzniklo jednou jako "nouzovka" ze zbylých surovin v lednici a špajzu. Výsledná chuť mě natolik okouzlila, že v různých obměnách jej dělám skoro každý týden. Nejvíce mě však oslovila verze s karí kořením. Podotýkám, že dýňovo-čočkové karí se výborně hodí i k plackám naan, k pita chlebu nebo k namáčení tortil :-).

Suroviny:
Dýňovo-čočkové karí:

1/2 dýně Hokkaido
1 lžíce rýžového oleje
600ml vody
100g červené čočky
1 lžička zeleninového sypkého vývaru bez glutamátu
1 lžička oblíbené směsi karí koření

Příloha:
150g rýže calaspara (kulatozrnná)
50g hato mugi (perličkový ječmen)
hrst řasy arame
voda 2,5 násobné množství než rýže a hato mugi

Nejprve si rýži propláchněte vodou a dejte spolu s hato mugi, arame a vodou vařit do změknutí (cca 30 minut).
Ve druhém hrnci na oleji opražte pokrájenou dýni, poté přidejte čočku, zalijte vodou a vařte do změknutí. Jakmile je čočka i dýně měkká, směs rozmicujte a dochuťte sypkým vývarem a kari kořením. Chvíli povařte.

Servírujte s uvařenou rýží s hato mugi. Dýňovou kaši můžete vylepšit a posypat opraženou cibulkou nebo dýňovým gomasiem.

Dobrou chuť!

Pro úplný makrobiotický talíř k porci přidejte lžíci pickles a 2 kousky napařené zeleniny (např. kousek mrkve a brokolice).

P.S. Chystám článek, kde bych ráda nováčky ráda seznámila se surovinami, které nejsou tak běžné, ale určitě dle mého názoru stojí za to, obohatit s nimi jídelníček jako například: hato mugi, kuzu, umeocet, umepasta, shoyu, tamari, a spoustu dalšího :-)

Komentáře

  1. Dýňové karí jsem dělala taky, ale s cizrnou a bylo vynikající. S čočkoou to budu muset taky vyzkoušet :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky