Léto z pohledu makrobiotiky
Biologické léto se neshoduje se začátkem astronomického léta. Biologické léto začíná již 15. června a 16. července následně začíná pozdní léto. Oboje období se od sebe liší potravinami, které se v danou dobu doporučují konzumovat a rovněž i orgány, které jsou v dané době nejvíce činné a je dobré jim věnovat větší pozornost než po zbytek roku. Proto když chcete detoxikovat konkrétní orgán, detoxikujte jej právě v té části roku, kdy je nejvíce v činnosti.
V létě je to srdce a tenké střevo, v pozdním létě slezina, slinivka a žaludek. Elementem léta je oheň, elementem pozdního léta je země :-).
Ale nyní se již zaměřme pouze na léto, článek o pozdním létu přidám později, ať se nám to tu neplete :-).
V létě je to srdce a tenké střevo, v pozdním létě slezina, slinivka a žaludek. Elementem léta je oheň, elementem pozdního léta je země :-).
Ale nyní se již zaměřme pouze na léto, článek o pozdním létu přidám později, ať se nám to tu neplete :-).
- Elementem léta je oheň a barvou tudíž červená a proto zařazujeme do jídelníčku červené potraviny :-) (zejména červené ovoce vypadá na talíři úchvatně).
- Chuť by měla převažovat hořká.Častěji pociťujeme chuť na pražené potraviny.
- K létu by měla patřit nejmenší konzumace masa z celého roku. Opravdu, pokud maso jíte, v létě se mu vyhýbejte nejvíce, trávení a váš žaludek Vám za to budou vděční. Trávení masa je nejnáročnější a zvlášť v létě nás to zbytečně utlumuje :-). K tomuto patří i snížení spotřeby tučných a hodně mastných pokrmů.
- Zeleninu v létě zařazovat co nejvíce syrovou. Platí jednoduché pravidlo čím je tepleji, tím více syrové zeleniny i ovoce a čím je chladněji, tím více zařazujeme tepelně upravovanou ovozel.
- Můžeme častěji zavařovat tofu, protože má ochlazující efekt.
- Když si připravujete jídlo, dbejte na to, aby talíř byl pestrý a barevný :-).
- I když nás to láká k ledovým nápojům, zmrzlinám a dalším, je lepší se těmto pokrmům vyhnout. Sice nás krátkodobě osvěží, ale v dlouhodobějším měřítku nás spíš zahřívání těla přivede zpět na začátek a nám je ještě větší teplo než na počátku. Lepší je proto popíjet vlažné čaje (doporučuji Banchu) nebo alespoň vodu o pokojové teplotě a zařazovat ochlazující potraviny (tofu, zeleninové saláty, pokrmy z kuskusu, bulguru, těstovin,...)
- Z obilovin kromě zmíněného kuskusu, bulguru, těstovin můžeme zařazovat hojně kukuřici, polentu, ale rovněž jáhly, rýži a další. Naopak omezíme konzumaci pohanky, pšenice a dalšího.
- Ze zeleniny se řiďte tím, co právě dozrává... Šalotka, kulatá zelenina - dýně, květák, ředkvičky, kapusta, mladé zelí, karotka, petrželka, nať z celeru, různé bylinky,.... Pokud máte rádi rajčata, tak jen občas a spíše tepelně upravená.
- Výborná letní řasa je Nori a to přímo evokuje k mému oblíbenému letnímu jídlu - sushi :-), které je výborné hlavně v období horka. Vyzkoušejte mou oblíbenou kombinaci s marinovaným tempehem, okurkem a sezamovým semínkem. Mňam.
- Solení omezte na nezbytné minimum, užívejte si přirozenou chuť pokrmů.
K létu rovněž patří grilování a různá letní posezení. Pokud chcete i v tomto případě jet ve stopách zdravého stravování, tak doporučuji jako chuťovku právě sushi, na gril např. cuketu, seitan a jinou marinovanou zeleninu. Vždy si ke grilovanému připravte horu syrových salátů.
Zdroj:
Lužná, D. Makrobiotické nedělní vaření, ANAG, 2007.
Strnadelová, V. a Zerzán J. Radost z jídla, REMAT, 1998.
Pěkné tipy, ale jelikož mám vždycky nabitý den, tak bych to bez nějaké bílkoviny asi nedala. Dneska jsem si třeba dělala cizrnu na paprice s rýží čerstvou zeleninou.. no a zítra nejspíš zkusím některý z receptů, které doporučují tady.
OdpovědětVymazat