29/52: Brněnský drak - tip na dárek

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

To jsme se takhle v pátek procházeli kolem řeky Svitavy a najednou se na nás zpoza rákosu vyřítil brněnský drak... No, veganství a etika vzali za své a my jsme ho ulovili, upekli a snědli...
Ne, dělám si legraci... Ale příběh je to pěkný, ne?
Pravdou je, že můj taťka slavil v sobotu narozeniny a já mu chtěla dát něco originálního. Slaný dort dostal už před pár lety a jelikož má raději slané než sladké, tak jsem objevila tohoto super draka a poveganštila jsem ho :-). Výsledek se líbil i mně a to je co říct :-).
A jak na něj?

Suroviny:
Těsto:
260 ml rostlinného mléka
3 lžíce oleje

2 lžičky soli
1 lžička cukru
250g hladké špaldové mouky
250g polohrubé mouky
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oregána
1/2 bal. čerstvého droždí

Náplň:
1 cuketa
1 cibule
2 světle zelené papriky
2 větší rajčata
2 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička grilovacího koření na zeleninu bez soli
sůl dle chuti
1 bal. marinovaného tofu
rostlinný olej

kukuřičná strouhanka

Suroviny na těsto dejte v uvedeném pořadí do domácí pekárny a nechte vypracovat těsto, anebo umíchejte a prohněťte ručně. Těsto přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň. Na rostlinném oleji orestujte cibuli a postupně přidávejte další zeleninu podle tvrdosti (paprika, česnek, cuketa, rajčata). Já zeleninu nakrájela na zhruba půl centimetrové kostičky. Jakmile zelenina pustí vodu, tak směs okořeňte grilovacím kořením, solí a tymiánem a duste do změknutí a vypaření všechny vody. Nakonec do směsi přidejte nahrubo nastrouhané tofu.

Nyní zapněte troubu na 200°C.
Těsto rozválejte na pomoučněném válu do obdélníkového tvaru. Podle návodu ZDE navršte zeleninovou směs a vytvarujte draka. Chtěla jsem taky nafotit postup, jen jsem bohužel zapomněla na tu nejpodstatnější část - jak to rozkrájet.... :-)
Poté draka potřete vodou smíchanou s troškou oleje a kurkumy a dejte péct na 20 - 30 minut.
 s oslavencem





Komentáře

Oblíbené příspěvky