Hravě o živé stravě - recenze

Když mi Evička poskytla výtisk její kuchařky Hravě o živé stravě k recenzi, byla jsem hodně napjatá. O této knize jsem totiž četla jen samé chvály a to i od lidí, kteří se nestravují vitariánsky.
Já osobně nejsem zastáncem 100% RAW jídelníčku, neboť v zimních měsících mi syrové ovoce a zelenina způsobují chlad a zimovřivost a raději sáhnu po tepelně upraveném jídle. Naopak v léte můj jídelníček značně zesyrovatí a jsem schopná existovat měsíc klidně jen na ovoci.
Nevýhodou v RAW stravování je podle mého názoru to, že přes zimu se v Česku nedá jíst moc pestře. Za předpokladu, že myslím ekologicky a nekupuji denně kila banánů, pomerančů, avokád, mang a dalšího exotického ovoce či zeleniny. V tomhle jsem dost lokální a snažím se kvůli planetě šetřit s těmito potravinami. Například banán jsem nekupovala už několik let a snědla jsem za poslední 3 roky snad 1 banán za rok a to vždy, když jsem jej dostala jako občerstvení po závodě. S mandarinkami, pomerančem, ananasem,... to mám podobně. Neříkám, že nesním ani kousek, ale prostě vyhldeávám spíše to, co vyrostlo ve střední Evropě a blízkém okolí a pomeranč si nechávám jako zpestření o pár kouscích o vánočních svátcích.


Kniha "Hravě o živé stravě" mi naprosto učarovala. Po prvním prolistování mi přirostla k srdci a už dva týdny ji téměř nedám z ruky. Očekávala jsem další RAW kuchařku v pěkném kabátku. O to větší překvapení pro mě bylo to, jakým stylem Eva knihu připravila.

Úvod knihy je věnován nejdůležitějším vitamínům a minerálům a tomu, jak zcela pokrýt požadavky rostoucího těla i z rostlinných zdrojů. Zpracování je přehledné, stručné, ale na druhou stranu vyčerpávající, tudíž zde v pár větách najdete opravdu to nejdůležitější. Líbí se mi autorčin pohled a to, že se nesnaží jít za každou cenu jedním směrem, ale ukazuje, že se dají kombinovat různé styly. Sama doporučuje například doplňování B12 suplementací, ale uvádí, že u dětí nemá ráda suplementy a raději zahrnuje do jejich stravování 2 - 3x týdně bio vejce a bio máslo a tím pokryje potřebu nejen B12, ale rovněž i vitamínu D a K. Zároveň zde najdete názory světových odborníků, že lze praktikovat i RAW veganství u dětí, ale je nutné jídelníček řádně promýšlet a plánovat!

Toto bych ráda vyzdvihla a zvýraznila! 
Veganství NENÍ škodlivé, naopak je vhodné pro VŠECHNY věkové kategorie včetně těhotných, kojících, malých dětí i seniorů, jen je potřeba ZNÁT základy výživy a zajímat se o skladbu jídelníčku! Nejde jen vynechat z jídelníčku živočišné produkty a zbytek neřešit! 
Toto ale platí u všech rodičů! Setkávám se spíše s tím, kdy vegansští rodiče mnohem více řeší to co dají svým dětem na talíř a naopak konvenčně se stravující mnohdy neřeší a často už v několika měsících dítěti dají potraviny pro ně nevhodné (cukr, sůl, uzeniny, přesolené pečivo, sladkosti,...). (Tímto nechci paušalizovat! Jen píši vlastní postřehy ze svého okolí. :-) )

Po vynikajícím úvodu následují příklady jídelníčků od prvních příkrmů. Jak jsem již uvedla, tak nejsem zastáncem 100% RAW stravy během celého roku (nemáme podnebí na to být jen na syrové zelenině a ovoci), ale začlenění co nejvíce čerstvého a neupraveného jídla prospěje všem.
Nejvíce se mi líbí příklad vyváženého veganského jídelníčku, který je jeden z nejlepších, jaký jsem zatím viděla. A myslím že jeho skladba by potěšila nejen děti, ale kohokoliv.
U jídelníčků ještě zůstaneme. Pokud se zatím stravujete konvenčně a chcete přejít na RAW stravu či chcete jen ozdravit jídelníček, tak vás zajisté potěší transformační jídelníčky, které Eva připravila. Vy se tak můžete rozhodnout pro jídelníček s malým ozdravením, jídelníček z 60 % RAW či jídelníček z 99 % RAW.

Následující část knihy je věnovaná samotným receptům. Recepty jsou převážně RAW, občas doplněné tepelně upravenou veganskou variantou.
Na základě knihy jsem začala S. připravovat chia puding z mandlového mléka a ovoce, který si zamilovala. Nejraději má kombinaci s hruškou.
Osobně bych měla jen jednu výtku a to přespřílišné užívání tropického a subtropického ovoce. Spíše bych doporučila se knihou inspirovat a ovoce zařazovat převážně lokální. Zvlášť když teď přichází léto a nabídka českých zahrad, sadů a trhů bude obrovská ;-). Banány tak nahraďte meruňkami, broskvemi, kyselé kiwi například rybízem,... Samozřejmě podle věku dětí a vašeho uvážení.
Ještě jedna poznámka týkající se ořechů. Můj názor na ořechy v dětské stravě je takový, že mandle (nejsou botanicky vlastně ořechy) zařaďte klidně od 6 měsíců. Malá miluje mandlová másla, mléka, konzumuje je téměř denně. S ostatními ořechy bych ale nespěchala. Raději začněte semínky - slunečnice, sezam, len, konopné semínko, chia a další jsou lépe snášeny. U ořechů hrozí anafylaktický šok. Pokud tedy máte v rodině nějaké alergie na potraviny, raději s ořechy opravdu pomaličku ;-).

Knihu bych doporučila pro všechny rodiče, kteří se zajímají o stravu svých dětí a rádi by jim nabízeli jen to nejlepší. Neříkám, abyste se vzdali vašich zvyklostí, ale i ti největší milovníci masa by se zde měli inspirovat a zařadit jídla z kuchařky do každodenních jídelníčků.

Komentáře

  1. Tak tuhle knížku si plánuji koupit už od jejího vydání, snad se mi to podaří brzo, nějak stále bojuji s financemi :), Vaší recenzi (i další)považuji za skutečně objektivní, na nic si nehrajete a blog mi přijde tak nějak "normální", přirozený, srozumitelný a jednoduchý, přitom použitelný v běžném životě, fakt sem chodím nejvíce ze svých oblíbených blogů. Zdraví Majda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažím se být objektivní, ale zároveň si neodpouštím i osobní kritiku :-). Jsem ráda, že se vám můj blog líbí. Kdybyste měla nápady na zlepšení, tak sem s nimi.. Prozradím, že chystám spuštění nového blogu (který bude fungovat souběžně s tímto) a bude více osobní, povídací a nebude se točit jen kolem jídla :-) Krásný den

      Vymazat
  2. Mila Leni, moc dekuji za recenzi sve knihy, ktera mne potesila a jsem rada, ze sis v ni nasla to "sve". Kdzy jsem ji psala, ani jsem netusila, kolika lidem se dostane do rukou a ze bude takto uzitecna :)
    jak vis, yijeme v Australii a tak si hojne uzivame tropickeho i subtropickeho ovoce a asi proto tento druh ovoce prevazuje v mych receptech <3. Samozrejme v CR ana SK je to jine a uvedomuji si (take po nasem tri mesicnim pobytu v CR a na SK minuly rok v lete) jak variabilita potravin je omezena i v lete- teda myslim tech bio, my se jinak jiz nestravujeme, krom tedy kdyz cestujeme.
    Moc dekuji ya tvuj blog, praci a tesim se na tve dalsi clanky :)
    Moc vsechny zdravim do CR a treba se nekdy uvidime a pozname osobne.
    P.S. pro vsechny, kteri chteji knihu, ale finance maji omezene - ted bude kniha na slevomatu za 299 kc, plus postovne, coz je nejelevnejsi cena, za kterou knihu jsem kdy nabizela a akce bude trvat cca tyden. Snad jiz od tohoto tydne :)
    Moc zdravim z podzimni, ale stale slunecne Australie.
    Eva Hajkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krása, na tuhle knížku si taky brousím zuby, takže děkuji Evě za tip na Slevomat, asi do toho půjdu ;)

      Vymazat
  3. Rado se stalo a at kniha slouzi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hravě o živé stravě je fakt super, už jsme ji nějakou dobu zkoušeli a musím říct, že to stojí za to. Nedávno jsme však přešli a začali jsme v rámci testování zkoušet greenmat a je to určitě jedna ze značek, o které by mělo být více slyšet :-) Mají tam veliké množství zajímavých produktů a podporovat takové podniky je přeci v této době velice klíčové :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky