čtvrtek 3. ledna 2019

Estonský kringel

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka

Krásný nový rok 2019. Děkuji za vaši přízeň. Když byl ten svátek, upekla jsem svůj milovaný moučník, který jsem poprvé připravovala ve veganské verzi. Absence másla, vejce a mléka mu vůbec neuškodila, naopak. Opět výtečný výsledek, který zaujme i svou vizáží. A co vy, znáte estonský kringel? Náplň volte podle obliby. Základní verzí je pouze tuk a skořice, ale můžete použít i mák s cukrem, ořechy s cukrem, jablka se skořicí a cukrem a další.
Suroviny:

300 g hladké špaldové mouky
špetka soli
150 ml vlažného rostlinného mléka
1 sáček sušeného droždí (např. Biovegan)
30 g rozpuštěného Alsanu
1 lžíce vanilkové hrašky
1 lžíce třtinového cukru / rýžového sirupu

Náplň:
150 g mletých ořechů (vlašských)
60 g rozpuštěného Alsanu
5 lžic třtinového cukru

Ze surovin na těsto vypracujte hladkou kouli a nechte hodinu kynout. Poté na pomoučněném vále vyválejte z těsta obdélník o tloušťce zhruba 0,5 cm. Potřete rozpuštěným máslem, posypte oříšky a cukrem. Srolujte do rolády. Roládu podélně rozřízněte, ale nedořízněte až do konce. Poloviny od sebe oddalte a otočte spodky k sobě. Poté zapleťte do copu a ten následně spojte do věnce.

Pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 25 minut.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den