Jak nahradit mléko - moje tipy

Začínáte s rostlinnou stravou a ztrácíte se v rostlinných alternativách mléka? 

Ať už jste tento článek otevřeli jako novopečení vegani nebo maminka s dítkem, kterému právě diagnostikovali ABKM, věřím, že zde najdete komplexní informace o nabídce rostlinných variant v českých obchodech. Zmíním i informace o možnosti přípravy domácích alternativ. 

Na úvod bych ráda podotkla, že rostlinné nápoje nejsou chuťově totožné kravskému mléku a ani z výživového hlediska nejsou stejné. I když většina kupovaných mlék je obohacováno vitamíny a minerály, aby byly výživnější - zejména je běžné doplnění vápníku na hodnoty kravského mléka (120 mg / 100 ml) a obohacení vitamínem D. 

Rostlinná mléka

Na trhu je v současnosti dostatečná nabídka rostlinných mlék. Řekla bych, že na své si přijde každý, jen je potřeba objevit to, které nám konkrétně bude vyhovovat chuťově, nutričně a finančně. Rozptyl cen je opravdu velký - od zhruba 25 Kč / litr až po 100 Kč / litr. 

Druhy rostlinných mlék

  • sójové - nejběžnější, seženete dnes snad v každém obchodě. U nás na vesnici mají Alpro sójové i v malé večerce. Chuť je krémová, nasládlá. Na trhu seženete ochucená, neochucená, slazená i neslazená. Po sójovém bych NEsahala v případě alergie/intolerance na mléko, v takovém případě je častá i snížená tolerance sóji. Rovněž nedoporučuji sójová mléka na každodenní pití pro nejmenší děti, občasná konzumace neslazených mlék neuškodí, ale stejně bych u dětí k pravidelnému pití volila jiné druhy. Vhodné pro bezlepkáře
  • rýžové - se sójovým a ovesným bych řekla nejčastěji dostupné mléko, i cenově. Hypoalergenní, tudíž vhodné i pro alergiky. Není tak krémové a husté jako sójové, má nevýraznější chuť. Na vaření, do kaší, příkrmů dobrá volba. Ale třeba puding je potřeba připravit z menšího množství mléka než je v návodech, jinak tolik neztuhne a zůstává řidší. Vhodné i pro bezlepkáře
  • ovesné - za nás doma je to nejlahodnější mléko. Cenově dostupné, krémové, syté. Používáme na vaření, do kafe, chutná nám z něj i kakao. Rovněž seženete i ochucené varianty. Ovesné mléko může i nemusí obsahovat lepek. Je potřeba sledovat obal! 
  • mandlové - výborné mléko, dražší. Hypoalergenní, vhodné pro děti i bezlepkáře. Jen pozor si musí dát alergici s nesnášenlivostí ořechů. 
  • kokosové - velice chutné, pokud máte rádi kokos, tak si tento druh určitě zamilujete. Mléko je krémové, syté. Zas vhodné pro bezlepkáře
  • lískooříškové - z těch dražších mlék je za mě asi nejchutnější. Taková pochoutka na pití. Cena je vyšší, ale stojí za to. Zas vhodné pro bezlepkáře, jen pozor alergici na ořechy. 
  • kešu - u kešu mléka bych řekla, že chuťově i konzistenčně nejvíce podobné kravskému mléku. Je drahé, ale zase krémové, lahodné. Dobře snášenlivé. Bezlepkové
  • špaldové - není vhodné pro bezlepkáře!, chutné, cenově dostupné. 
  • makové - kdo má rád mák, určitě vyzkoušejte, je výborné. Bezlepkové
  • sezamové - specifická chuť, kdo má rád sezam, pochutná si. Nedoporučuji jako první zkoušku rostlinných mlék. Vysoký obsah vápníku, chuťově dost dobré. I z výživového hlediska příjemný doplněk jídelníčku. Bezlepkové. 
  • konopné - lahodné, krémové, chutné. Chuť podobná lískooříškovému mléku. Bez lepkové, hypoalergenní. 
  • a další
Pro alergiky je nejlepší volbou rýžové či konopné mléko. Další varianty dle vašich možností. Pokud nemáte bezlepkovou dietu, doporučuji ovesné, špaldové. Pokud vám nevadí ořechy a semínka, vyzkoušejte kokos, mandle, mák, sezam či kešu. 

Domácí vs. kupované

Domácí mléka nikdy nebudou tak hustá a krémová jako ta z obchodu. Kupovaná mléka jsou často připravovaná speciálními technologiemi, které doma nenahradíte, ALE není problém si doma snadno rostlinná mléka připravovat za zlomek ceny.

Universální recept na rostlinné mléko

Suroviny

100 g semínek/ořechů/vloček/pohanky lámanky/uvařené sóji/špaldy
1 litr převařené vody
špetka soli

sítko na přecezení, výkonný mixér

Postup
Ořechy, semínka či pohanku lámanku nebo ovesné vločky večer namočte do vody. Ráno vodu slijte, přidejte 1 litr čisté převařené vody, špetku soli a směs důkladně rozmixujte. Mixujte alespoň 2 minuty ve výkonném mixéru. 
Následně tekutinu přeceďte přes plátno. A mléko je na světě. 
Přeceděnou drť můžete využít při pečení místo části mouky. 

Mléko vám v lednici vydrží 3 dny. Usazuje se, proto je potřeba vždy protřepat před otevřením.

Tip: Dobrou vychytávkou pro přípravu mlék je přístroj Miomat, který vám mléko připraví buď zastudena nebo za tepla (v případě sóji, špaldy aj.) a vy pak jen směs přecedíte. Měla jsem ho rok, ale u nás nebyl tak moc využívaný, tak jsem ho poslala dál, ale určitě mohu doporučit. 
Zdroj: mujmiomat.cz
U nás doma pravidelně děláme mléko mandlové, kde se nám osvědčil poměr 100 g mandlí na 800 ml vody. Chuťově lepší je si dopředu mandle spařit a oloupat slupky. 
Dále máme rádi mléko makové a lískooříškové. 
Jeden čas jsem připravovala i mléko sójové. Zde se ale přiznám, že jsem líná vařit sóju a raději kupuji balené v DM drogerii. 
Naopak třeba ovesné se mi doma nedaří, to rovněž kupuji. 
Ještě je dobré kokosové. 

Která rostlinná mléka doporučuji koupit

Z rostlinných mlék doporučuji vyzkoušet z nabídky DM drogerie a jejich značky dmBio, ty jsou sázka na jistotu. Mléka jsou chutná, výběr velký a cena opravdu příjemná (30 - 40 Kč). Vyzdvihuji mléko "Barista", které je výborné do kávy a jde úžasně našlehat i do cappucina. 
Dále rádi kupujeme mléka firmy Tesco, značka Organic TESCO. Zejména vyzdvihuji sójové mléko slazené jablečnou šťávou.
Např. nejpopulárnější Alpro, které je chuťově výborné, ale většina jejich produktů je doslazovaná cukrem. Za sebe musím zmínit variantu nedoslazovanou, která je výborná. 
Ve zdravých výživách pak najdete i další značky. Výborné jsou produkty firmy Provamel (mají i speciality jako kešu, makadamové aj.), Isola Bio (výborné je rýžovo-mandlové), Optimistic (mandlové, makové, lískooříškové), Soyka, Ecomil a další. 
Naopak nedoporučuji mléka instantní, která jsou většinou založená na glukózo-fruktózovém sirupu, protispékavým látkám aj. Pokud i přesto chcete mít doma sušené mléko pro akutní případy, sáhněte po kokosovém mléku (např. od Forkys nebo Wild and Coco) anebo sušeným mlékům od Bio Ecomilk (mají v nabídce mandové, ovesné). 





Rostlinné smetany na vaření

Zase stejně jak u mlék je i nabídka rostlinných smetan dostatečná. Jen většina smetan je určena na vaření, nikoli na šlehání. Šlehačkám se budu věnovat sólo. Tyto, které nyní zmíním NENAŠLEHÁTE. Slouží stejně jako klasické smetany na vaření - k dochucení, zjemnění jídel, do omáček aj. 

Druhy rostlinných smetan na vaření

  • sójová - nejuniverzálnější využití, hustá, levná, nejčastěji dostupná, vhodná pro bezlepkáře
  • ovesná - nemusí být vhodná pro bezlepkáře, levná, chutná, hustá, universální využití, dobře dostupná.
  • rýžová - hypoalergenní, vhodná i pro alergiky lidi s kříženými intolerancemi, není tak hustá, spotřeba do jídel je větší, cenově dostupná, běžně k sehnání, bezlepková
  • mandlová - úžasná ořísková chuť, hustá, universální použití, výborná do indické i asijské kuchyně, skvělá i do české svíčkové, používám i na přípravu vánočních likérů, dražší cena, obvykle dobře dostupná, bezlepková
  • kešu - chutná, hustá, hůře dostupná, drahá, universální použití, bezlepková
  • špaldová - není vhodná pro bezlepkáře, chutná, hustá, universální použití. 
  • kokosová - výborná, hustá, dražší, bezlepková, má výraznou kokosovou chuť, tudíž se nehodí do všech jídel, zato je výborná do asijské, indické kuchyně, do sladkého pečení aj. 
  • speciality - na trhu se vyskytují i ochucené speciály jako např. ochucená thajská, bešamel s muškátovým oříškem, thajská kokosová aj. 

Domácí alternativa

Samozřejmě si můžete rostlinnou smetanu na vaření snadno připravit i doma. Je to poměrně snadné a rychlé. Postup je podobný jako u rostlinného mléka, jen v případě dalšího tepelného použití není nutné vločky/semínka/oříšky máčet přes noc, ale klidně postačí jen hodinu, dvě. Mně se osvědčil poměr 50 g suroviny na 200-250 ml vody
Na vaření nejčastěji používám rychlou ovesnou nebo mandlovou. Ovesná vás vyjde na nějakých 5 Kč, mandlová do 20 Kč. 

Tip na vaření

Když potřebujete zjemnit omáčku či polévku nebo udělat bešamel můžete smetanu zcela vynechat a vyzkoušet český produkt Hraška, který dodá jídlu bílkoviny, vlákninu a minerály. Vyjde i cenově levněji než smetana. Za mě je to TOP produkt na našem trhu a Hrašku používám opravdu často. Hodí se nejen na zahušťování, zjemňování a na bešamely, ale uděláte z ní i úžasné pomazánky, dezerty, chleby "ve vajíčku" aj. Pokud neznáte, doporučuji vyzkoušet. A je vhodná i pro alergiky, je bezlepková a vážně skvělá. 

Kde koupit rostlinnou smetanu na vaření

Tady také zůstanu u DM drogerie, značky DM Bio. Kde mají v nabídce rýžovou, sójovou a ovesnou za stálou cenu 24 Kč, v akci často za 19 Kč. Sójová je sázka na jistotu, vždy se mi jídlo s ní povedlo.
Ještě je dobrá smetana od Provamelu (okolo 38 Kč) a také ovesná od firmy Oatly (okolo 35 Kč), Sojade je taky sázkou na jistotu. Naopak zklamáním pro mě byla smetana mandlová od Ecomil. 



Zakysaná smetana

I když by mohla být zakysaná smetana součástí předchozího textu, rozhodla jsem se ji zařadit sólo, protože za mě je to jiná potravina. Rostlinná smetana na vaření je tekutá a používá se většinou opravdu jen za tepla, zatímco zakysanka se dá jíst i za studena, využívá se na snídaně, do dezertů, ale rovněž s ní můžete i zjemňovat jídla. 
Tady není zas moc o čem psát, na trhu jich zas tolik není. Zato podle mého nejlepší je kokosová zakysanka zn. Planton z Lídlu (29,90 Kč), kterou si kupuji místo jogurtů na snídaně a používám ji i jako polevu na dezerty, dobrou zakysanku nabízí i firma Soyka, Dr. Oetker značky Vega a Sojade. Přiznám se, že tady nemám moc potřebu experimentovat, protože jsem opravdu spokojená se značkou Planton. Pokud máte nějakou jinou favoritku, podělte se do komentářů, ráda ji sem doplním. 

Rostlinná šlehačka

Tady je teda podle mého ještě mezera na trhu a výsledné šlehačky moc šlehačkově nechutnají. Myslím si, že dobrou šlehačkou by mohla být například z kešu mléka. To nejlepší, co se dá jako šlehačka použít je kokosové mléko v plechovce. Jen pozor, ne každé je veganské, některé obsahuje živočišná éčka.
Postup je jednoduchý. Plechovku dáte přes noc do lednice, ráno vydlabete ztuhlou část, vodu vylijete. Ztuhlou část vyšlehejte se ztužovačem šlehačky a vanilkovým cukrem a máte výtečnou šlehačku s kokosovou vůní. Do dortů ideální, krásně po vychlazení drží a je moc dobrá.
Nově se na trhu objevila šlehačka na šlehání od Alpro, která je dobrá a jde krásně našlehat.
Méně dostupná, ale dobrá je i značka Schlagfix, kterou hodně používají větší provozy. Seženete zejména ve veganských eshopech. 

 Zdroj: alpro.com

Rostlinný jogurt

Rostlinný jogurt je v dnešní době již něčím, co seženete všude. Dokonce i v našich vesnických potravinách mají pravidelně Ovsánka, výborný dezert z ovsu. 
Rostlinné jogurty nejčastěji seženete z mléka sójového, kokosového, ovesného a mandového. Samozřejmě existují i speciality jako z kešu aj. A troufám si říct, že seženete opravdu všude. Teď jen záleží, jaké chutě preferujete. 

Za sebe mám tři favority. Co se týče čistě bílých jogurtů, tak na jídlo natural kokosový Planton z Lídlu (25 Kč), na tzatziky a zálivky, pomazánky Provamel bílý (cca 18 Kč, když zakoupíte 4 balení) a pak ochucené, tak Sojade a opět Provamel.
Nesmím ale opomenout zmínit i české produkty jako má Optimistic (mandlový, jak čistě bílý tak i ochucené jsou skvělé, miluju jejich čokoládový), Soyka, Ovsánek a Pohánek od SEMIXu. 
Výborné dezerty, dostupné ve zdravých výživách, dělají Rakušané pod značkou My Love My Life (mandle, kokos, oves).
Takové spíše pudingy, které sice nejsou nic moc složením, ale všem chutnají jsou Alpro dezerty (Alrpo má i výborné jogurty, třeba vanilkový), Provita dělá vanilkový, karobový a lesní ovoce, Naty od Kalmy chutná jako lískooříškový Monty dezert.
Naopak mi absolutně nechutnají Sojagurty a další nejogurty od Kalmy (moc škrobu a nakyslost) a nejhorší nejogurt, jaký jsem kdy ochutnala je Amunáček. To je za mě dno. Ale jsou i tací, kterým Amunáček chutná. Ale rozhodně to má s jogurtem společný maximálně obal. 




Sýry

Nejproblematičtější potravina. Sýr, který mnohdy stojí na rozcestí mezi vegetariánstvím a veganstvím a mnozí se ho nechtějí, kvůli chuti vzdát. Před pár lety bych to pochopila, trh byl opravdu slabý, ale dnes je již tolik produktů a firem nabízející chutné alternativy sýra, že si věřím vybere každý. 
Nutričně rostlinný sýr je spíše pochutina, nemá výživové hodnoty srovnatelné s kravským sýrem. 
Nejlepších hodnot dosáhnete se sýry ořechovými. 

Tady zas doporučím zkoušet. Každému sedne něco jiného. Můj favorit už několik let je značka Violife, která je dobře dostupná. Jejich mozzarellu kupuji na zapékaná jídla a krásně "teče", parmazán fakt smrdí jako opravdový a Blue cheese do salátu místo Nivy je moc fajn. A na obložené chleby zas plátkový Gouda. Chutná mi. Dáváme je i na veganských ochutnávkách a většinou se setkávají s pozitivním ohlasem. 


Z dalších značek mi chutnaly GreenVie, Veganlife řeckého typu, Kolios, Wilmersburger, Sheese a Kešu rýS
Naopak absolutně mi nechutná Toodle
Dobré roztíratelné sýry prodává Violife a Sheese

Tvaroh

Žádná značka mi nezachutnala tolik, jako ochucené bílé tofu. Stačí rozmixovat bílé tofu s trochou rostlinného mléka a dochutit citronem, vanilkou a cukrem dle libosti. Na sladké pečení, ale i na jídlo ideální. 
Ze značek tvaroh nabízí např. Provamel, Simply V nebo Sojade


Kefír

Asi nejvíce mi chutnal "kefír" od firmy Planton v Lídlu s jahodovou příchutí. Nakyslé, z kokosového mléka. Moc dobré. Bohužel jen sezónní nabídka.

V nabídce má kefír i firma Soyka, Wild and Coco, Sojade a další. Ale osobně s nimi nemám zkušenost. A co vy? Máte svého oblíbence? 

Máslo

Myslím si, že i zde je nabídka dostatečná. Záleží na jaké použití "máslo" potřebujete. Já jakožto omezovatel palmového oleje (ale ne vždy se mu úplně vyhnu, zejména používám při vánočním pečení a výrobě krémů do dortu, jinak se mi celkem daří být palmoilfree).

Na pečení

Ve velké části receptů se dá máslo nahradit olejem. Používám kvalitní řepkový olej, jsem přesvědčena o tom, že je to česká nejzdravější alternativa. Je chuťově neutrální a hodí se téměř do všeho. 
Na klasické pečení cukroví používám Alsan Bio, který kupuji ve zdravých výživách. Běžně dostupná je i vegan Stella, před Vánoci byla v prodeji i vegan Hera, tuk Prominna z Lídlu, aj. Dá se většinou použít i kokosový olej, který je výborný i do čokoládových polev. 

Na chleba/ do pomazánek

Zde je nabídka široká a běžně dostupná. Rama, Flora, Provamel, Nemáslo, Vitaquell, aj. Někteří vegani pod "salám a sýr" dávají ořechová či semínková másla, plnotučnou hořčici, olivový olej nebo vrstvu majonézy

Tatarka a majonéza

I tady se nabídka krásně rozšiřuje a existuje spoustu různých alternativ. Největší klasiku přináší firma Hellmans, levnější avšak stejně luxusní variantu přinesla firma Spak. Výborné majonézy a tatarky vyrábí česká firma Sinea
Pokud chcete zdravější variantu, doporučuji majonézu z červené čočky od Provity

Anebo si můžete vyrobit snadno majonézu doma.

Rostlinná majonéza

Suroviny

1 dcl sójového neslazeného mléka
2 dcl řepkového oleje
1 lžička plnotučné hořčice

Postup

Do mixéru dejte všechny suroviny a mixujte tak dlouho, dokud se tekutiny nespojí v hustou, bílou majonézu. Následně můžete ochutit a vyrobit si tatarku. Já dávám do majonézy najemno nasekanou cibulku, kysanou okurku, pepř, sůl, černou sůl, hořčici a kapku sójové omáčky. A když máme chuť, přidám i trošku třeného česneku. 

Čokolády

Poslední kapitolou jsou čokolády. Pokud máte rádi hořké čokolády, máte vyhráno, protože velké množství nabídky hořkých čokolád je veganských, bez mléka. Ale i milovníci mléčných čokolád nemusí smutnit, protože nabídka je široká. Ale není tolik dostupná. Spíše vegan mléčnou čokoládu koupíte ve zdravé výživě nebo v eshopech nebo velkých supermarketech. 
Za mě nejlepší mléčné čokolády jsou Vego (s celými lískovými oříšky), iChoc, Lindt, GEPA, Moo-free, Rapunzel, Vivian, Veganz a další. 
A jaké oblíbence máte vy? Podělíte se o svoje tipy v komentářích? 

Krásný den

Vaše Lenča

A jak na Vánoce bez mléčných výrobků?

To se dozvíte v mém novém vánočním e-booku Veganské Vánoce od A do Z, který vás provede celým adventem od první adventní neděle až po novoroční oběd a to pěkně bez vajec, bez mléčných výrobků a eticky. Více info najdete ZDE a objednat si jej můžete přes komentář nebo email zdrave-jist@seznam.cz 
Děkuji za podporu <3





Komentáře

  1. Krásný den, našla jsem recept na makový závin s pohankou z Vaší knihy Zdravě jíst na stránkách Kuchařka ze Svatojánu. Tento závin se nepeče? Děkuji a zdravím Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, přesně tak, nepeče se. Já nechávám odležet v lednici přes noc

      Vymazat
  2. Zdravím, Planton kefír mají stále v Globusu nebo Tescu, kupuju často :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky