Vaření pro vegany - recenze
Na sklonku loňského roku
vydalo nakladatelství IKAR (Euromedia Group, k. s. - IKAR) další z
řad veganských kuchařek „Vaření pro vegany – vegansky s
chutí“ od německé vášnivé kuchařky Nicole Just, autorky
veganského blogu Vegan – sein a
spolumajitelky veganského supper clubu Mund/Art/Berlin.
Kuchařka má nádhernou, čistou
obálku, která zaujme originálními malbami ovoce, zeleniny a
dalších rostlinných pochutin. O fotografie se postaral René Riisem, který má na svědomí
již více než 20 knih o vaření a o víně a na fotografiích je
jeho zkušenost znát. Vyzdvihuji jednoduchý a čistý
foodstyling,který těmto rostlinným jídlům sluší.
Samotná kniha je následně
rozdělena do šesti kapitol, kde v první nás autorka seznamuje s
praktickými informacemi, aneb jak na to po vegansku. Následující
druhá kapitola přináší celou škálu sladkých i slaných,
lehkých i vydatných snídaní, kdy nezůstanete ochuzeni ani o
takové klasiky jako míchaná „vajíčka“, lívance, chléb se
„sádlem“ a cibulí či pořádný veganský domácí salám.
Třetí kapitola, jež je
věnována předkrmům obsahuje plno polévek, salátů, wrap,
sendvič či veganskou „klasiku“ chilli sin carne.
Čtvrtá kapitola plná
hlavních, každodenních jídel je plná netradičních, na pohled
lákavých lahůdek, které máte chuť ihned vyzkoušet. Což takhle
dát si květákové karbanátky s mangovou omáčkou, ďábelské
brambory s cizrnou a rukolou či indickou lahůdku aloo palak?
Pokud je čtvrtá kapitola
obrazem zajímavých jídel, pátá kapitola nazvaná „Veganské
pošušňání“ je explozí chutí, souhrnem pochoutek, kterými
nemůžete urazit ani zarytého odpůrce rostlinné stravy. Kdo by
odolal lanýžovým ravioli plněných žampiony, ragů z černého
kořene ve smetanové omáčce či čočkové pečeni v listovém
těstě? Já tedy rozhodně ne.
Šestá, poslední kapitola je
již tradičně věnována dezertům, sladkým koláčům a dortům.
To, že jsou veganské dezerty božské a patří mezi to nejlepší
v celém gastronomickém světě (ať si říká kdo chce co chce,
ale veganky umí nejlépe a nejrafinovaněji péct a to se klidně
budu hádat, protože udělat dobrý moučník z vajec, mléčných
výrobků umí každý, ale udělat luxusní, nadýchaný rostlinný
moučník, to už je vyšší kulinářská! A pokud pořád
nevěříte, tak doporučuji si zajít v Brně do Charakteru a
ochutnat nějakou veganskou slast od úžasné Alexandry) je věc
celkem jasná, ale i přesto mne několik receptů naprosto nadchlo.
Věděla jsem, že v rostlinné verzi lze udělat vše, jen by mě
nenapadla zkoušet například našlehaná čokoládová pěna. Mňam!
Kuchařce bych vytkla to, že v
některých receptech chybí v seznamu některé suroviny, které se
následně v popisu vyskytují, což může být matoucí. Já osobně
si ráda vždy připravím všechny suroviny dopředu a pak se věnuji
jen vaření a proto mám ráda, když je v seznamu uvedené vše, i
voda či základní suroviny, které mám doma vždy. Například se
mi stalo při přípravě kroupového rizota s tuřínem, že v
seznamu ingrediencí chyběl zeleninový vývar i cibulka.
Z jídel jsem již vyzkoušela
cibulovou „čajovku“ a již zmíněné kroupové rizoto s
tuřínem. Obě jídla se vyznačovala jednoduchostí na suroviny i
přípravu. Cibulová čajovka má chutí evokovat jakousi masovou
čajovku, kterou ale osobně neznám a ani v době, kdy jsem jedla
maso jsem ji neochutnala, tudíž nemohu porovnat. Ale tato rajčatová
směs, kterou bych příště jen více okořenila například
kořením na gyros, mi velice chutnala a upřímně mě to velice
překvapilo, protože ingredience byly prapodivné. Nebo si snad
myslíte, že z rýžového pufovanéhochlebíčku a protlaku může
vzniknout lahodná pomazánka na topinky?
Kroupové rizoto s tuřínem
bylo tak trochu sázkou na jistotu, protože tuřín, kroupy i
lahůdkové droždí, tři základní suroviny, miluju a proto mě
nepřekvapilo, že výsledek byl lahodný. Dokonce i můj manžel
říkal, že nevěřil, že by z takových pár základních surovin
mohl být tak výborný oběd. No, co si budeme nalhávat, lahůdkové
droždí je dokonalé :-).
U receptů se mi líbí
autorčiny tipy na obměnu či vylepšení.
Jsem ráda, že je na
trhu další rostlinná kuchařka, která ukazuje, jak je veganská
strava jednoduchá, pestrá a zdravá. Knihu bych doporučila nejen
dlouhodobým veganům, ale rovněž začátečníkům. Kniha je
vhodná i pro lidi,kteří chtějí odlehčit svým masem naplněným
jídelníčkům, a v novém roce zařadit vícero bezmasých jídel.
Myslím si, že s těmito recepty nešlápnete vedle. Můj další
adept na vyzkoušení, kromě oné čokoládové pěny, veganský
nářez,protože podle této kuchařky to vypadá, že nepůjde o nic
těžkého.
Nad touto knižkou som dlho váhala, ale nakoniec som ju tam nechala. Nakoniec sa však asi predsa po ňu vrátim :) Kika - Blog for smile
OdpovědětVymazat