Vitamínový salát
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bezlepkové
Bez palmového oleje
Venku mrzne, až to praští, sluníčko
se objevuje poskrovnu a depresivní nálada spolu s nachlazením a
různými nemocemi se hlásí o slovo. Ale nenechte se tak snadno
zlomit a pojďte preventivně posílit zdraví. A co je pro Čechy
typické (i když možná dost opomíjené), sezónní a plné
vitamínu C? Ne, opravdu to není Celaskon, jak se nám snaží
vnutit televizní reklama, ale prachobyčejné kysané zelí. Pro nás
je to zimní zázrak a ve dny, kdy se zásoba podzimní zeleniny
blíží k nule, kysané zelí je často jedním z mála, čeho ještě
máme zásoby. Denně se snažíme doma jíst alespoň 2 lžíce
kysaného zelí, nejčastěji je jíme samotné, ale v této podobě
jej u nás najdete rovněž často.
100 g kysného zelí
1 velká mrkev
1 petržel
1/8 celeru
1 cibulka
100 g tofunézy (od firmy Provita)
pepř
Všechnu zeleninu, kromě zelí
nastrouhejte na struhadle a promíchejte se zelím (nejlépe
domácím), poté přidejte tofunézu, ochuťte pepřem a servírujte.
Co se týče obsahu vitamínů, tak nejlepší je sníst salát
čerstvý, ale popravdě uleželý přes noc je ještě lepší.
Podávejte s kvalitním, ideálně kváskovým pečivem. Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den