Veganská veka
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje
Na Silvestra jsme měli doma
poloprázdnou lednici a poloprázdnou spížku a manžel se mě ptal,
zda má zajet pro veku a nějaké potraviny, abychom si mohli na
večer připravit chlebíčky. Řekla jsem mu, ať nikam nejezdí a
nechá se překvapit. Veku jsem upekla domácí (a kupovanou už
nechci, protože tato je božská!) a z toho co jsem v lednici našla
jsem udělala dva druhy pomazánek (vajíčkovou z tofu a rajčatovou
ze sušených rajčat a slunečnicových semínek) a ještě jsem
upekla foccaciu. No byly jsme oba překvapení, jaké dobroty se dají
vykouzlit, když má člověk pocit, že doma nic není :-). Zkuste
to i vy někdy, budete překvapení :-). No a teď už k samotné
vece, s jejíž výrobou nemusíte čekat až na Silvestra, ale
zajisté ji oceníte i při oslavách :-).
280 ml rostlinného mléka
4 lžičky rostlinného oleje
1 lžička citronové šťávy (nebo
klidně jablečného octa)
2 lžičky soli
½ lžičky cukru
2 a ½ lžičky sušeného droždí
500 g špaldové hladké mouky (použila
jsem špaldovou hladkou, jemně mletou)
Ze všech surovin robotem nebo ručně
uhněťte těsto, které nechejte asi hodinu kynout. Poté těsto
rozdělte na dvě části a vytvarujte válečky, které udělejte
raději tenčí a delší. Vložte na pečícím papírem vyložený
plech a nechte 50 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 190°C. Po 50
minutách veky pocákejte vodou a dejte péct. Pečte zhruba 25
minut. Pekla jsem na horní a dolní ohřev.
Veky nechte zcela vychladnout, ideálně
na mřížce a až poté je rozkrajujte.
Dobrou chuť!
receptik me zaujal hlavne tim, ze tam neni zadny tuk. Ale chci se zeptat - kdyz upecu veku den predem, bude nasleduji den taky mekka a nezgumovati? A druha otazka je ohledne peciciho papiru - mam problem, ze kdyz pecu bez tuku na pecicim papiru, proste se mi na testo prilepi a jde pak velmi tezko dolu. Mate nejaky trik?
OdpovědětVymazatKrásný večer. Pokud chcete veku křupavou, je lepší ji upéci čerstvou. Druhý den je rovněž moc dobrá, ale trochu změkne.
VymazatJinak trik na kynuté těsto a chléb mám takový, že pečící papír lehce popráším moukou :-). Ať se daří