Švestková sezona

Krásný den,
sezona švestek je v plném proudu a nevím, jak u vás, ale u nás jich je opravdu požehnaně. Po několika chudých letech se letos stromy prohýbají pod tíhou švestek. Já švestky miluju a proto jsem šťastná, že si letos mohu švestky nasyslit do zásoby. Nebudu tu dávat recepty na koláče, moučníky apod. Spíš vám ukážu, jak zpracovat 20 - 30 kg švestek tak, aby vás to nebolelo a nemuseli jste v kuchyni trávit moc času. A hlavně tímto způsobem můžete ušetřit spousty peněz, protože všechny mnou připravené dobroty jsou v obchodech pěkně drahé. Takže pokud máte možnost, tak otrhejte stromy a pojďte se mnou zpracovávat. My osobně švestky sice máme, ale jsou mladé a ještě moc neplodí, ale soused má celou alej švestek a sám je nijak nezpracovává, tak jsem se s ním domluvila, že si pár košů natrhám. A i volně v okolí roste plno švestek, tak zajisté i vy najdete nějaký zdroj zdarma. Pokud ještě neznáte, tak doporučuji stránku Na ovoce, kde si můžete najít volný strom ve svém okolí. :-)


Proč sbírat a jíst švestky?

1. Jsou lokální!
2. Jsou tradiční české.
3. Jsou právě v sezoně.
4. Je jich letos všude plno.
5. Jsou zadarmo nebo levné.
6. Jsou zdravé!

Švestky jsou výborným zdrojem draslíku a beta karotenu. V sušené podobě obsahují hodně vlákniny a jsou tudíž velmi využívané při léčbě střevních potíží. Je dobré je mít neustále doma v zásobě.
Švestky rovněž obsahují i větší množství šťavelanů. Švestky by kvůli tomu neměly ve velkém konzumovat lidé s problémy s ledvinami a žlučníkem. Šťavelany rovněž zhoršují vstřebávání vápníku. Proto pokud doplňujete vápník, omezte konzumaci švestek nebo alespoň vápník konzumujte odděleně s alespoň dvouhodinovým rozestupem.
Při trávení švestky působí zásadotvorně a mají mírně projímavý účinek. Tepelně upravené jsou kvůli obsahu šťavelanů lépe vstřebatelné.

A nyní už k samotným receptům.
Osobně jsem letos švestky zpracovávala do povidel, švestkové nutelly a mnoho jsem jich nasušila.

1. Sušené švestky
Zde je postup jednoduchý. Máme doma starou sušičku (žádná regulace teploty, jen topná spirála a plastové pláty, které je nutno prohazovat) a usušení švestek v ní trvalo zhruba 22 hodin. Moje tipy - je dobré sušit švestky vypeckované, omyté a osušené, nakrájené na poloviny. Při začátku sušení švestky kladu slupkou dolů. Švestky ze sušičky sundávám v momentě, kdy jsou ještě pěkně měkké a nechávám je doschnout na vzduchu. Pokud bych je nechala uschnout zcela v sušičce, byly by tvrdé jako kámen a nedaly by se konzumovat. Na to dávejte pozor a švestky nepřesušte!

2. Švestková nutella
Recept na švestkovou nutellu najdete ZDE. Doporučuji dělat podle upraveného receptu (je napsán úplně dole pod receptem). Já tuhle švestkovou marmeládu miluju úplně nejvíc. Je skvělá na lívancích, na palačinkách nebo jen tak na ranní kaši, s ovocem. Prostě je to top... Původní recept je od kamarádky Verči, upravená verze je taková, která chutná nám. Je více tekutá, původní je opravdu tuhá. Oboje verze jsou skvělé :-).

3. Povidla
Vyzkoušela jsem letos obě varianty - pečenou i vařenou. Oboje jsou skvělá, ale mám svého favorita :D. Od příště jen pečená...
No pěkně popořádku. Nejprve jsem dělala povidla vařená. Pěkně v nerezovém hrnci se čtyřmi dny (zaboha nemohu najít, jak je česky správně dno ze čtyř vrstev - dvojité, trojité, ???) jsem povidla za občasného míchání na mírném plameni vařila asi 8 hodin. Z plného šesti litrového hrnce jsem měla zhruba 800 ml povidel. Povidla dělám zásadně bez cukru a tak dlouho, dokud v nich nestojí vařečka. Takže jen hrnec plných, vypeckovaných švestek, 1/2 lžičky soli a čas. Po uvaření horká povidla nalít do sterilovaných sklenic, zakápnout rumem, zavíčkovat (víčka steriluji a vytírám tamponkem namočeným ve slivovici) a otočit dnem vzhůru. Nechávám otočené zcela vychladnout.

No a teď k pečeným povidlům. Postup je následující.. Vezměte smaltovaný nebo skleněný pekáč (ne jiný!) a do něj navrstvěte vypeckované a omyté švestky. Udělejte kopec nad úroveň pekáče. Já do většího pekáče dala přes 3 kg švestek. Předehřejte troubu na 180°C, švestky podlijte 1 dcl octa (klasický lihový, nedávejte žádný jiný, prostě ten nejobyčejnější) a trošku posolte. Můžete přidat i svitek skořice. Švestky dejte péct a pozor! Nic s nimi nedělejte! Nemíchejte!!!!! Nesmí se do nich vůbec rýpnout. Kdyby se vám zdálo, že se švestky zvrchu připalují, můžete je nejdříve po hodině zlehka lžící zamáčknout. Nic víc. Takhle švestky pečte 5 hodin a poté nechte v troubě vychladnout. Poté je přelijte do hrnce, zahřejte, rozmixujte a horké plníte do sterilovaných sklenic, zavíčkujete a otočíte dnem vzhůru viz. předchozí postup u vařených povidel.

Obojím dosáhnete zhruba stejných povidel, akorát ty pečené jsou úplně bez práce. Jen pozor! Čas je psán pro velké množství švestek, pokud dáte švestek méně, tak čas upravte. Když si nebudete jistí, zda už povidla jsou upečená akorát, tak troubu vypněte, nechte vychladnout a pokud po zchladnutí budou švestky ve šťávě zatuhlé, tak jsou akorát, pokud šťáva poteče, tak ještě pečte. Nebo klidně napište, poradím vám.

Takhle vypadá pekáč po pěti hodinách pečení :-).

Komentáře

Oblíbené příspěvky